Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vůdce islamistů v Egyptě varoval muslimy, ať se drží dál od kostelů

Ze světa / juml / ČTK / 5. května 2017 11:56
Vůdce islamistů v Egyptě varoval muslimy, ať se drží dál od kostelů

Koptská katedrála sv. Marka v Káhiře
Autor: Wikipedia.org / Ashashyou / Wikimedia Commons

Káhira - Vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) v Egyptě vyzval muslimy, aby se raději drželi dál od míst, kde se sdružují křesťané, a vyhýbali se budovám vlády, armády a policie. Podle dnešní zprávy agentury Reuters tak naznačil, že skupina plánuje zesílit útoky na tato místa.

O dubnové Květné neděli dva sebevražední atentátníci spáchali dva útoky na koptské kostely v Alexandrii a v Tantě. Neštěstí si vyžádalo životy nejméně 45 lidí a patřilo mezi nejkrvavější útoky v zemi za posledních několik let. Radikálové v posledních měsících rovněž zesílili své útoky na kopty na severu Sinajského poloostrova a znásobili útoky na vojenská stanoviště. V zemi od velikonočních útoků panuje tříměsíční výjimečný stav.

"Varujeme vás, abyste se drželi dál od křesťanských sešlostí, vojáků, policie a vládních budov," řekl vůdce IS v Egyptě v rozhovoru s propagandistickým týdeníkem IS An-Naba. Jeho jméno zveřejněno nebylo.

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky v Egyptě po svržení tehdejšího islamistického prezidenta z nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013.

Egyptské úřady přičítají odpovědnost za zabití stovek policistů a vojáků na Sinajském poloostrově teroristické organizaci Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2014 přísahali věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)