Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Wittenbergu se chystá výstava k 500. výročí reformace

Ze světa / kir / ČTK / 18. května 2017 7:50
Ve Wittenbergu se chystá výstava k 500. výročí reformace

Ilustrační foto
Autor: The Lutheran World Federation

Wittenberg/Berlín - V sobotu začne ve východoněmeckém městě Wittenberg světová výstava u příležitosti 500. výročí zahájení reformace. Město, v němž Martin Luther podle legendy přibil svých 95 tezí na dveře zdejšího kostela, počítá s tím, že si desítky atrakcí do 10. září prohlédne na půl milionu návštěvníků.

Na místním nádraží se tyčí zřejmě nejvyšší bible světa. Sedmadvacet metrů vysoká kniha, která je z jedné strany potištěna kompletním Lutherovým překladem bible, je zároveň vyhlídkovou platformou, která nabízí nerušený pohled na centrum města.Nepřehlédnutelná instalace je jednou ze sedmi takzvaných bran svobody, které tvoří hlavní osu světové výstavy. Tematicky se věnují například duchovnu, kultuře, spravedlnosti a míru, globalizaci nebo mladým lidem. "Máme sedm velkých instalací pro sedm bran svobody a k tomu asi 70 pavilonů, pódií, stanů a výstavních míst, kde církve nebo zástupci občanské společnosti představují svůj pohled na reformaci," říká u jedné z právě dokončovaných kreací Christof Vetter, který se na organizaci akce za celkem 50 milionů eur (1,3 miliardy korun) podílí.

Napomoci by k tomu měly i obrovské panorama Wittenbergu z doby Luthera, tematická výstava avantgardních umělců nebo desítky koncertů a stovky debat, které město v příštích 16 týdnech čekají. "Každý týden nás čeká 100 až 150 akcí, velká část z toho jsou přednášky a diskuse," říká Vetter.

Pozornost návštěvníků ve městě, které má zhruba 46.000 obyvatel, přilákají jistě i větší instalace. Jednou z nich je ruské kolo, které vedle vyhlídkové jízdy nabízí i zvláštní možnost soukromého rozhovoru s duchovním ve výšinách. "Člověk se může projet jen tak pro radost, nebo si přitom promluvit s některým z duchovních," popisuje Vetter.

Zajímavostí bude také loď na jednom ze zdejších rybníčků, která nedávno k italským břehům dopravila 190 uprchlíků. Návštěvníci se budou moci seznámit s jejich příběhy, někteří běženci možná dorazí i k besedě. Dojmy z velké části Evropy v sobě zase skrývá kamion, který v uplynulých týdnech najezdil na 25.000 kilometrů po 19 evropských zemích, kterými prošla reformace. Ve více než šedesáti městech přitom dobrovolníci sbírali osobní příběhy lidí ve vztahu k reformaci a i dalším zásadním změnám ve světě.

Pořadatelé věří, že si do města, které se už od roku 1938 oficiálně jmenuje Lutherstadt Wittenberg, během léta najde cestu na půl milionu návštěvníků. Část akcí na výstavě, kterou po několika letech příprav v sobotu po 14. hodině zahájí německý prezident Frank-Walter Steinmeier, bude volně přístupná, denní vstupné na ty ostatní přijde dospělého na 19 eur (500 kč).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)