Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Koncert v Karlíně připomněl nedožité 85. narozeniny kardinála Vlka

Kraje: Praha / kir / ČTK / 19. května 2017 0:27
Koncert v Karlíně připomněl nedožité 85. narozeniny kardinála Vlka

Od roku 1994 byl kardinál Vlk moderátorem Hnutí fokoláre
Autor: Christnet.cz / Vít Luštinec

Praha -

Nedožité 85. narozeniny Miloslava Vlka ve středu večer připomněl Koncert pro kardinála v kostele svatých Cyrila a Metoděje v pražském Karlíně. Vlk zemřel v polovině března. Kardinál se na přípravě koncertu ještě podílel, koncert se odehrál tak, jak si ho přál, uvedl Antonín Randa, předseda organizace Cesta 121, která pomáhá stárnoucím kněžím.

Mezi hosty, byli kardinál Dominik Duka, ministr kultury Daniel Herman, europoslankyně Michaela Šojdrová, desítka senátorů a poslanců, režisér Jiří Strach nebo developer Radim Passer. Podle Randy si koncert vyslechla také rodina kardinála Vlka a lidé, kteří se o něj v posledních měsících jeho života starali.

Na koncertě zaznělo oratorium Jana Zástěry Korunovace českých králů na slova Korunovačního řádu českých králů dle Karla IV. Pod Zástěrovou taktovkou skladbu zahrála Hudba Hradní stráže a Policie ČR. Sólistku orchestru Miroslavu Časarovou, sopranistku Bronislavu Smržovou, tenoristu Václava Cikánka a basistu Michaela Kubečku doprovodil Kühnův smíšený sbor. Úvodní slova pronesl převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek, na Vlka zavzpomínál i kardinál Duka.

Kardinál Miloslav Vlk zemřel 18. března po těžké nemoci. Jeho tělo bylo o týden později uloženo do arcibiskupské hrobky v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Kardinál Vlk se výrazně zasloužil o ekumenickou spolupráci křesťanských církví v ČR. Jako biskup, kterým se stal po pádu komunistického režimu, pracoval na obnově zdevastovaných církevních struktur a usiloval o navrácení církevního majetku. Ve funkci pražského arcibiskupa Vlk třikrát hostil v ČR papeže.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)