Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V katedrále sv. Víta se dnes koná setkání křesťanů a židů. Akce vyvolává rozpory kvůli Jeruzalému

Domácí zpravodajství / juml / ČTK, Seznam.cz / 23. května 2017 6:52
V katedrále sv. Víta se dnes koná setkání křesťanů a židů. Akce vyvolává rozpory kvůli Jeruzalému

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze
Autor: Wikipedia.org / Steve Collis / Creative Commons

Praha - Setkání křesťanů a židů pořádají dnes večer v katedrále sv. Víta na Pražském hradě křesťanské organizace a další spolky i zástupci Izraele. Setkání se koná u příležitosti Dne Jeruzaléma a má záštitu pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky. V rámci programu vystoupí chlapecký pěvecký sbor Boni pueri a rozezní se chrámové zvony.

Akci organizuje česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém, spolu s ním Federace židovských obcí, Ekumenická rada církví, Český spolek přátel Izraele, Centrum Sion a velvyslanectví Izraele.

Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém pořádá každoročně v dubnu v Praze pochod proti antisemitismu. Prosazuje také uznávání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. Izrael vyhlásil v roce 1949 Jeruzalém jako své hlavní město, ale většina zemí včetně Česka ho tak neuznává.

Dnes v pražské katedrále podle pořadatelů vystoupí řada významných představitelů duchovního a politického života např. místopředseda Sněmovny Jan Bartošek z KDU-ČSL. Kromě sboru Boni pueri zahraje varhaník Josef Kšica a hlavní zvoník katedrály sv. Víta nechá na počest Jeruzaléma rozeznít chrámové zvony.

Oslava padesát let od obsazení Jeruzaléma nebo nepolitické mezináboženské setkání? 

Vláda by se podle aktuální výzvy Sněmovny měla zasazovat o respektování Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. Zároveň by se měla postavit proti krokům, "které falešným a zavádějícím způsobem překrucují historické skutečnosti a které v sobě nesou nenávistný protiizraelský duch".

V katedrále sv. Víta se dnes koná setkání křesťanů a židů. Akce vyvolává rozpory kvůli Jeruzalému

Chrámová hora v Jeruzalémě, posvátné místo Židů i muslimů. V popředí Zeď nářků. Část vpravo, určená pro modlitby žen, je jen zhruba třetinová oproti části určené pro může
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Podle serveru Seznam.cz je ale oslava Dne Jeruzaléma vnímáma i kontroverzně, vzhledem k tomu, že je některými státy a zejména Palestinci mezinárodně vnímán jako nacionální a spíše sekulární oslavou anexe části města s převážně palestinským obyvatelstvem.

Akci podle mluvčího Jiřího Ovčáčka podporuje i prezident Miloš Zeman, který se na jaře chystá v Americe převzít ocenění židovských organizací Bojovník za pravdu.

Seznam.cz sice upozorňuje, že Česko je dlouhodobým spojencem Izraele, přesto - stejně jako většina zemí světa - obsazení Jeruzaléma neuznává a ambasádu má v Tel-Avivu. Se setkáním nesouhlasí palestinská ambasáda. „Takzvaná oslava Dne Jeruzaléma je ve skutečnosti oslavou okupace a následné anexe východního Jeruzaléma Izraelem. Oba tyto činy byly shledány OSN a mezinárodním společenstvím včetně EU jakožto ilegální,“ uvedlo palestinské velvyslanectví. Akce je podle Palestinců politická, nikoliv duchovní a navíc není ani v souladu s postoji českého státu a katolické církve.

Kardinál Duka je momentálně v zahraničí, podle pražského arcibiskupství ale plánované setkání nemá žádný politický podtext. „Arcibiskupství pražské se připojí ke kulturnímu festivalu Dny Jeruzaléma, protože dlouhodobě podporuje dialog všech tří monoteistických náboženství, která jsou v Jeruzalémě zastoupena,“ uvedl tiskový mluvčí arcibiskupství Stanislav Zeman. Kulturní festival Dny Jeruzaléma, který se konal několik předchozích let, se ale letos nepořádá - podle jeho organizátorů je setkání na Hradě jinou akcí.

Že jde o striktně apolitickou akci, tvrdí i pořadatelé včetně izraelské ambasády. Na akci přitom vystoupí jak izraelský velvyslanec, tak již zmíněný vysoký ústavní politik Bartošek. Ten na otázky Seznamu, zda je jeho přítomnost vzhledem k oficiální politice státu vhodná, neodpověděl. Dvě pořadatelské organizace navíc údajně stojí za peticí, která vyzývá poslance, aby oficiálně uznali jako hlavní město Izraele Jeruzalém.

Sněmovna chce zastavit platby UNESCO kvůli rezoluci proti Izraeli

Takovou výzvu sněmovna zatím neodhlasovala, dnes však odmítla novou rezoluci Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), která podle ní popírá izraelskou svrchovanost nad Jeruzalémem. Současně na návrh ODS vyzvala vládu, aby pozastavila české členské příspěvky této organizaci. Česko by letos mělo zaplatit UNESCO zhruba 30,2 milionu korun.

"Jediná možná sankce vůči této organizaci je, že ji přestaneme podporovat finančně," prohlásila místopředsedkyně poslanců ODS Jana Černochová. Platby by podle ní měly být zastaveny letos i v příštích letech, pokud UNESCO bude pokračovat v nenávistné rétorice vůči Izraeli a podléhat politizaci. Sněmovna o výzvě k pozastavení příspěvků rozhodla až na druhý pokus.

Rezoluce, kterou UNESCO přijalo počátkem května, podle místopředsedy Sněmovny a KDU-ČSL Jana Bartoška "potvrzuje trvalý, zaujatý a nepřátelský postoj UNESCO k jednomu ze svých členských států, jakož i nepřípustnou politizaci této organizace".

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)