Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Berlín čekají dny evangelické církve i debata Obamy a Merkelové

Ze světa / kir / / 23. května 2017 10:42
Berlín čekají dny evangelické církve i debata Obamy a Merkelové

Ilustrační foto: interiér skleněného kostela císaře Viléma v Berlíně
Autor: archiv magazínu Christnet / Jan Kirschner

Berlín -

Diskuze bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy s německou kancléřkou Angelou Merkelovou bude nejspíš divácky nejpřitažlivější součástí dnů evangelické církve (tzv. Kirchentag), které v Berlíně začnou ve středu. Organizátoři vedle ní ale připravili i dalších asi 2000 menších akcí, které by do neděle měly přilákat několik stovek tisíc lidí.

Merkelová s Obamou, který je v Německu stále velmi populární, začnou svoji debatu ve čtvrtek v 11:00 hodin v samém srdci Berlína před Braniborskou bránou. "Posledně, když tu Obama vystoupil, tak přišlo 250.000 lidí. Nyní policie stanovila hranici na 80.000," říká k očekávané návštěvě této události prezidentka dní evangelické církve Christina Aus der Auová.

"Tématem je utváření demokracie, převzetí zodpovědnosti za svět. Budeme se Baracka Obamy i Angely Merkelové ptát nejen, jak to vidí ze své zkušenosti v politice, ale i pokud jde o jejich protestantské kořeny. Obama je metodista a Merkelová pochází z evangelické rodiny (její otec byl farář) a nikdy se netajila tím, že to pro ni je důležité," podotýká šéfka pětidenní akce.

Merkelová není jedinou političkou, která na dnech evangelické církve dostane prostor. Diskutovat během nich přijde také kandidát sociální demokracie na kancléře Martin Schulz nebo německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Pozváni jsou ale i politici dalších stran, včetně Annette Schuldnerové z Alternativy pro Německo (AfD), která přijde debatovat o tom, jestli je členství v této protiimigrantské straně slučitelné s křesťanskou vírou.

Mezi další témata, o nichž se v příštích dnech v Berlíně bude diskutovat, patří migrace, integrace, budoucnost Evropy, klimatické změny, demokracie nebo falešné zprávy (fake news).

Pořadatelé očekávají, že cíleně na dny evangelické církve do německé metropole dorazí kolem 100.000 lidí. V Berlíně budou ubytováni převážně zadarmo u místních nebo ve školách. Velká část z nich by se měla o víkendu přesunout do východoněmeckého Wittenbergu, kde se v neděli uskuteční závěrečná bohoslužba. Té by se zde pod otevřeným nebem mělo zúčastnit na 200.000 lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)