Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Trudeau vyzval ve Vatikánu papeže, aby se omluvil indiánům za přehmaty církve

Ze světa / kir / ČTK / 30. května 2017 11:32
Trudeau vyzval ve Vatikánu papeže, aby se omluvil indiánům za přehmaty církve

Ilustrační foto: Papež při setkání se zástupci domorodých kmenů v Římě
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Vatikán -

Kanadský premiér Justin Trudeau dnes vyzval papeže k navštěvě Kanady, aby se tam omluvil domorodým indiánům za špatné zacházení ze strany katolické církve. Indiánské děti musely v Kanadě po desítky let nuceně chodit do internátních škol, kde byly odříznuty od své původní kultury s cílem asimilovat je. Kanadský premiér Stephen Harper se za to jménem své země kanadským indiánům a Inuitům veřejně omluvil již v roce 2008. Trudeau výzvu přednesl během návštěvy Vatikánu.

Od 70. let 19. století až do 70. let minulého století bylo na 150.000 dětí původních obyvatel nuceno navštěvovat křesťanské školy, většinou pod vedením římskokatolické církve, které je měly odnaučit jejich kultuře a jazykům a integrovat je do kanadské společnosti.

Kanadská vláda také před dvěma desítkami let uznala, že na školách bylo rozšířené fyzické a sexuální násilí. V roce 2005 nejvyšší soud rozhodl, že vláda a církve nesou za toto fyzické, psychické a sexuální zneužívání zodpovědnost.

Mnoho studentů vzpomíná, že byli biti za to, že používali rodný jazyk, a že ztratili kontakt s rodiči a svou původní kulturou. Vliv těchto škol je podle indiánských vůdců jedním z hlavních důvodů alkoholismu a užívání drog v rezervacích. Původní obyvatelé patří stále k nejchudším a nejvíce znevýhodněným skupinám Kanaďanů. Volební právo získali až v roce 1960.

S obdobnou omluvou přišla v roce 2008 také Austrálie vůči svým domorodcům. Na rozdíl od Kanady jim ale odmítla vyplatit odškodné.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)