Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Němečtí biskupové: Církev je vděčná za svědectví Helmuta Kohla

Ze světa / juml / Radiovaticana.cz/red / 17. června 2017 21:45
Němečtí biskupové: Církev je vděčná za svědectví Helmuta Kohla

Helmut Kohl
Autor: Wikipedia.org / Engelbert Reineke / Wikimedia Commons

Mnichov - Helmut Kohl chtěl a uměl ukazovat Evropě své křesťanské přesvědčení, píše předseda Německé biskupské konference, kardinál Reinhard Marx, v reakci na včerejší odchod na věčnost tohoto někdejšího spolkového kancléře a jednoho z nejvýznamnějších evropských politiků 20. století.

„Církev v Německu je vděčná za křesťanské svědectví Helmuta Kohla,“ stojí v kondolenci německých biskupů. Vyzdvihuje jeho boj za respekt k hodnotám svobodné společnosti a úsilí o tržní ekonomiku založenou na sociálním učení církve. Odvaha a vytrvalost se u kancléře Kohla pojila s vizí budoucnosti, s níž s velkou dovedností vyjednal sjednocení Německa. Klíčovou roli sehrál také v otázce rozšíření Evropské unie,“ připomíná kardinál Marx.

Setkání Kohla a Jana Pavla II

Kondolenční poselství německých biskupů připomíná také setkání kancléře Kohla s papežem Janem Pavlem II. během papežových návštěv v Německu v letech 1987 a 1996, kdy společně prošli Brandeburskou bránou. „Svoboda – řekl tehdy Helmut Kohl – znamená také odpovědnost, jinak se změní v nové formy závislosti. Žitá odpovědnost potřebuje koherentnost s vlastním svědomím před bližním a především před Bohem. Právě v tomto smyslu je hlas křesťanských církví nezbytný i ve stále sekularizovanější společnosti. Kristova radostná zvěst je pramenem síly. Poskytuje lidem orientaci a podporu,“ cituje kondolenční poselství slova Helmuta Kohla u Brandeburské brány v Berlíně roku 1996. „Německá katolická církev se sklání v zármutku, chvále a vděčnosti“ před osobností Helmuta Kohla, jehož činy „se vyznačovaly křesťanským pojetím lidské bytosti, které dodávalo jeho práci tak velkou sílu," dodávají němečtí biskupové.

Kondolence papeže Františka

Velký státník a přesvědčený Evropan, tak definuje papež František včera zesnulého Helmuta Kohla v soustrastném telegramu, který adresoval německé kancléřce Angele Merkelové. „S dojetím jsem přijal zprávu o odchodu bývalého spolkového kancléře Helmuta Kohla, po dlouhé a těžké nemoci. Jeho příbuzným stejně jako Vám a celému německému národu, který oplakává ´Kancléře jednoty´, chci vyjádřit upřímnou soustrast," napsal papež.

"Kancléř Kohl, jako velký státník a přesvědčený Evropan, jasnozřivě a oddaně pracoval pro dobro lidí v Německu a v sousedních evropských zemích. Kéž mu milosrdný Bůh vynahradí jeho neúnavnou činnost ve prospěch jednoty Německa a jednoty Evropy, stejně jako jeho nasazení za mír a smíření. Ať Pán zesnulého obdaří věčnou radostí a životem v nebeské vlasti. Jeho blízkým a všem truchlícím ze srdce vyprošuji Boží útěchu a požehnání,“ stojí v papežově kondolenčním telegramu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)