Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Velehrad přijede kardinál Ouellet, klíčový muž při odvolání arcibiskupa Bezáka

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 27. června 2017 21:30
Na Velehrad přijede kardinál Ouellet, klíčový muž při odvolání arcibiskupa Bezáka

Kanadský kardinál Marc Ouellet
Autor: Flickr.com / Joshua Lanzarini / Creative Commons

Velehrad - Ve dnech 4. a 5. července zaplní Velehrad poutníci z celé republiky, aby oslavili cyrilometodějský svátek. Dny lidí dobré vůle 2017 vyvrcholí ve středu v 10.30 na nádvoří před bazilikou slavnostní bohoslužbou. Hlavním celebrantem a kazatelem bude prefekt Kongregace pro biskupy Marc Ouellet, na svém webu o tom informují organizátoři akce.

O pár dní dříve 2. července, uplyne pět let kdy byl z úřadu bez uvedení konkrétních důvodů odvolán trnavský arcibiskup Róbert Bezák. Právě Kongregace pro biskupy, které je kardinál Ouellet prefektem, projednává otázky zřízení a obsazení místních církví a výkonu biskupské služby. Kanadský kardinál se na odvolání arcibiskupa Bezáka v roce 2012 aktivně podílel, sestavil tehdy dopis s 11 otázkami, ty se týkaly například financování diecéze, názorů na celibát, eutanázii, potraty, ale třeba i stylu oblékání, nebo zda Bezák kněze neodrazoval od každodenního slavení mší. Ouellet také zakázal, aby se Bezák o kauze vyjadřoval do médií.

V říjnu 2013 při návštěvě Bratislavy kardinál Ouellet slovenské biskupy pochválil za jejich údajnou jednotu a věrnost papeži během této kauzy. Účastnil se tehdy Rady evropských biskupských konferencí (CCEE). Při této příležitosti uvedl, že je ochotný se v Římě s Bezákem osobně setkat. Zhruba stovce příznivců, která přišla osud slovenského duchovního připomenout ke katedrále sv. Martina, kde kardinál sloužil bohoslužbu se ale vyhnul a do katedrály raději vstoupil spolu s arcibiskupem Zvolenským bočním vchodem.

Ouellet je kardinálem od roku 2003 a od roku 2010 zaujímá vlivný post prefekta Kongregace pro biskupy, která papežovi doporučuje biskupy ke jmenování. Byl sedm a půl roku arcibiskupem Québeku. V roce 2013 se o něm uvažovalo jako o jednom ze žhavých kandidátů na papeže.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)