Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Státní svátek připomněl reformátora Jana Husa. Hus má Evropě připomínat křesťanskou tradici

Domácí zpravodajství / juml / ČTK,red / 6. července 2017 12:39
Státní svátek připomněl reformátora Jana Husa. Hus má Evropě připomínat křesťanskou tradici

Socha mistra Jana Husa v Praze na Zbraslavi
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha - Církevního reformátora Jana Husa, jehož odkaz nespočíval jen v duchovní oblasti, ale také v úsilí o nápravu společnosti připomněl druhý červencový státní svátek. Lidé mohli vzpomínat na muže, který byl pro své názory upálen před 602 lety v německé Kostnici, například při bohoslužbách v Praze, Brně nebo v Husově rodišti Husinci. Slavnosti Jana Husa se třeba konají už od úterý na hradě Krakovec, kde Hus pobýval a odkud se v říjnu 1414 vydal na koncil do Kostnice.

Bohoslužbu v pražské Betlémské kapli, kde sám Hus kázal, vedl od 15:00 patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta s brněnským biskupem Jurajem Dovalou a farářkou Lenkou Selčanovou. Kázání pronesl olomoucký biskup Rudolf Göbel. Liturgii mohli sledovat i lidé v přímém přenosu na televizním kanálu ČT2 a rozhlasové stanici Český rozhlas - Vltava. Göbel v kázání řekl, že Česko dnes potřebuje Husa jako svůj vzor, stejně jako ho takto potřebovalo už mnohokrát v minulosti. Církevní reformátor podle něj může Čechům pomoci připomenout si křesťanskou tradici, z níž dnešní společnost vychází. O tuto tradici je podle něj třeba pečovat v celé Evropě. "Nenechme vytlačit křesťanství z našeho světa," řekl. Göbel vytlačování křesťanství ilustroval absencí zmínky na křesťanské svátky v jednom kalendáři publikovaném evropskými institucemi. V diskuzích na sociálních sítích však byl i kritizován odkazem na vypovídající hodnotu a reprezentativnost jeho tvrzení. Jednalo se údajně jen o jeden kalendář v národním francouzském vydání z roku 2011 a později byla snaha o nápravu.

Ke slavnostní bohoslužbě v Husově sboru v brněnské Botanické ulici zvala i brněnská diecéze Církve československé husitské. Ekumenická bohoslužba v Centru Mistra Jana Husa se konala i v Husinci.

V Husinci již v předvečer státního svátku začaly tradiční městské slavnosti věnované rodáku Janu Husovi. V den památky Mistra Jana Husa na nich vystoupili například herci Jan Kačer a Alfréd Strejček či dirigent Jan Talich. Závěr oslav již podruhé patřil Jihočeské filharmonii, která zahrala Čtvero ročních dob.

Jan Hus byl katolický kněz. Kritizoval však církev za odvrácení se od jejích prvotních ideálů, odmítal její institucionalizaci, kritizoval kněží žijící v hříchu či kupčení s odpustky. Církví byl označen za kacíře a na kostnickém koncilu 6. července roku 1415 upálen. Jeho smrt vedla posléze v českých zemích k zásadní husitské revoluci. Kromě snah o reformu církve i společnosti je Husovi připisováno autorství traktátu O českém pravopise, zavádějícího diakritická znaménka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)