Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČBK zatím nebude udělovat dovolení k slavení manželství u Kněžského bratrstva sv. Pia X.

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 13. července 2017 22:32
ČBK zatím nebude udělovat dovolení k slavení manželství u Kněžského bratrstva sv. Pia X.

Ilustrační foto
Autor: Fsspx.cz

Praha - Předsedové biskupských konferencí v březnu tohoto roku obdrželi od Papežské komise Ecclesia Dei, ve kterém se sděluje, že papež František rozhodnul zplnomocnit místní biskupy, aby mohli udělit také dovolení k slavení manželství věřících, kteří využívají pastorační činnosti Knežského bratrstva sv. Pia X. Všichni čeští a moravští biskupové se dohodli, že výše uvedené zplnomocnění nebudou využívat.

„Vatikán dal v březnu biskupům možnost, aby určili kněze, který by přijímal slib manželů ve společenství Kněžského bratrstva sv. Pia X. Tato možnost je na zvážení každého biskupa. Čeští a moravští biskupové nabídku pro tuto chvíli nebudou využívat. V ČR je velmi hustá síť farností, takže věřící mohou vždy nalézt farnost, kde by slavili manželství běžným způsobem,“ potvrdil informaci magazínu Christnet.eu Ondřej B. Mléčka z tiskového střediska České biskupské konference.

Kněžské bratrstvo svatého Pia X. bylo založeno arcibiskupem Marcelem Lefebvrem v roce 1970. Za své poslání si stanovilo obranu katolického kněžství, tridentské mše a „pravověrného“ učení církve před údajným nebezpečím, které po Druhém vatikánském koncilu prý církev zachvátilo. Koncilovou liturgii považovali za heretickou a neplatnou, a proto ji neuznávali. Bratrstvo bylo rozpuštěno Pavlem VI., pokračovalo ovšem i nadále ve své činnosti a v roce 1988 se kardinál Lefebvre rozhodl nedovoleně vysvětit čtyři biskupy. Na svěcení tehdejší papež Jan Pavel II. reagoval vydáním motu proprio Ecclesia Dei, podle kterého světitel i svěcenci upadli svým činem do exkomunikace.

Zrušení exkomunikace papežem Benediktem XVI. v lednu 2009 sňalo ze čtyř biskupů závažný kanonický trest, ale nezměnilo právní situaci bratrstva, které dosud nemá žádné kanonické uznání ze strany katolické církve. Také čtyři biskupové, třebaže je z nich sňata exkomunikace, nezastávají v církvi žádnou kanonickou funkci a nevykonávají v ní dovoleně službu.

Papež František při vyhlášení svatého roku milosrdenství v listopadu roku 2015 dovolil po dobu jeho trvání kněžím bratrstva oficiálně zpovídat, později apoštolským listem svolení prodloužil na neurčito.

2. listopadu 2016 požádalo Kněžské bratrstvo svatého Pia X. v České republice stát o registraci nové církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)