Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ÚS: Blokační paragraf platí, na pozemky má nárok Rytířský řád

Domácí zpravodajství / vlu / / 17. července 2017 17:19
ÚS: Blokační paragraf platí, na pozemky má nárok Rytířský řád

Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha - Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou má nárok na pozemky, které mu historicky patřily před tím, než mu je sebrali komunisté po převratu v roce 1948. A to i v případě, kdy je stát chtěl dát třetím osobám, tedy restituentům, jimž už nelze převést zpět pozemky zabavené tehdejším režimem. Ústavní soud tak zamítl stížnost restituenta, kterému měly prostřednictvím soudního smíru s Pozemkovým fondem připadnout pozemky v Praze dříve patřící právě Řádu, uvedl v usnesení Ústavní soud, na který upozornila ČT.

Soud tak rozhodl, že takzvaný blokační paragraf je plně „ústavně konformní“. Ten zajišťoval církvím ještě před schválením zákona o církevních restitucích "legitimní očekávání na vypořádání jejich historického majetku".

Pokud by stát vydával pozemky historicky vlastněné někým jiným třetím osobám, docházelo by tak k prohlubování křivd způsobených v období komunistického režimu. „Následně pokračovalo nečinností demokratického zákonodárce,“ uvedl soud vzhledem k tomu, že zákon o církevních restitucích platil až od roku 2013, tedy 24 let po pádu komunistického režimu. „Spravedlivým řešením takovéto situace je tedy nastolení původního stavu před provedením převodu majetku v rozporu s tzv. blokačním paragrafem, které umožní splnit legitimní očekávání na vypořádání historického církevního majetku,“ uvedl soud.

Zdůraznil navíc, že restituenti, kteří už z nějakého důvodu nemohou dostat zpět svůj pozemek, mohou dostat jiný pozemek, nebo dostat od státu peníze.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)