Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Soud o Brandlův obraz odročen, církev má přinést další důkazy

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 19. července 2017 22:03
Soud o Brandlův obraz odročen, církev má přinést další důkazy

Ilustrační foto: autoportrét Petra Brandla
Autor: Wikipedia.org

Hradec Králové - Důkazy předložené římskokatolickou farností v Holohlavech zatím nestačí na to, aby jí soud přiřkl vzácný barokní obraz od Petra Brandla a další památky ze zámecké kaple ve Smiřicích na Královéhradecku. Církev dnes dostala od Okresního soudu v Hradci Králové lhůtu jeden měsíc na doplnění důkazů. Další jednání bude v říjnu. Vlastníkem obrazu, vnitřního vybavení i kaple Zjevení Páně je město Smiřice. Církev o vydání památek žaluje město Smiřice a stát.

Brandlův oltářní obraz Klanění Tří králů je od roku 2005 národní kulturní památkou a má údajně hodnotu desítek milionů korun. Kromě oltářního obrazu z roku 1727, který je vrcholným Brandlovým dílem, farnost usiluje i například o další Brandlův obraz s motivem svatého Blažeje z bočního oltáře kaple.

Farnost tvrdí, že vlastnictví obrazu na ní přešlo v letech 1949 až 1950, kdy nad kaplí skončil patronát tehdejších státních statků. Předložila doklady, podle nichž církev památku v minulosti na své náklady opravovala či obraz státu půjčovala. „Stát (tehdy) neměl zájem na kulturních a kultovních památkách a tento obraz, společně s dalšími movitými věcmi, obrazně řečeno, hodil na krk místnímu duchovnímu správci, místní farnosti,“ řekl právní zástupce farnosti Stanislav Hykyš.

Podle soudu však farností dosud předložené důkazy neprokazují, že farnost je v postavení oprávněné osoby. Podle soudu zejména chybí důkaz dokládající začátek vlastnictví obrazu církví. „Budeme dál pátrat v archivních fondech. Řadu už jsme toho prošli, projdeme to znovu, případně i další fondy, které by mohly s problematikou souviset,“ řekl Hykyš.

Smiřická radnice předložila doklady, podle nichž by obraz i mobiliář kaple měly patřit městu. Město tvrdí, že kaple nikdy nebyla církevní, v minulosti ji vlastnily šlechtické rody, po roce 1918 stát, který ji později převedl na město. Církev podle radnice měla kapli pouze ve správě, ale nikdy jí nepatřila. Kapli církev podle města opravovala proto, že tam konala své obřady.

Starosta Smiřic Luboš Tuzar (Volba pro Smiřice) označil snahu církve získat obraz za nehoráznost. „Neznamená, že když tam někdo běhal s kadidlem v určitých letech, že si z toho titulu může něco nárokovat. Možná tak nějakou klekačku, kadidlo, ale určitě ne obrazy,“ řekl Tuzar.

Nyní je podle něj na tahu církev, aby předložila nějaký zásadní důkaz. „Zatím vedeme, ale není důvod k přehnanému optimismu,“ řekl po soudním jednání.

V odsvěcené kapli, která je od roku 1995 národní kulturní památkou, se konají například koncerty či svatby.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)