Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Pell odmítl u soudu v Melbourne obvinění ze zneuživání dětí

Ze světa / vlu / ČTK / 27. července 2017 23:07
Kardinál Pell odmítl u soudu v Melbourne obvinění ze zneuživání dětí

George Pell
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Melbourne - Australský kardinál George Pell, včera během prvního stání u soudu v Melbourne popřel prostřednictvím svého obhájce obvinění ze zneužívání dětí. Hlavní finanční poradce papeže Františka je nejvyšším představitelem katolické církve, který stojí před soudem za údajné sexuální delikty.

Šestasedmdesátiletý Pell v soudní síni sám nepromluvil. Jednání trvalo jen pět minut a soustředilo se na administrativní otázky. Další slyšení stanovil soudce na 6. října, napsala agentura DPA.

Podle policie australského státu Victoria na Pella podalo obvinění „více poškozených“, přičemž se jedná o činy spáchané před mnoha lety. Více informací policie neposkytla. V Austrálii se tyto zločiny nepromlčují.

Server BBC dříve uvedl, že Pell údajně zneužíval či obtěžoval chlapce v období od 70. do 90. let minulého století. Dva z nich si podle BBC stěžovali na nevhodné doteky při plavání. Při jiném incidentu v místním surfařském klubu se Pell údajně před chlapci objevil obnažený.

Pellovu pověst už dříve poškozovala obvinění, že postupoval nesprávným způsobem v případech zneužívání dětí jinými duchovními v době, kdy sloužil jako arcibiskup Melbourne a později Sydney. Údajně kněze Geralda Ridsdala, který byl později odsouzen za sexuální zneužití 54 dětí, přesouval z jedné farnosti do druhé, místo aby se obrátil na policii. Prý se také pokoušel získat mlčení jedné z obětí úplatkem.

Začátkem loňského roku Pell svědčil před australskou vládní vyšetřovací komisí, která se zabývala „institucionálním zneužíváním dětí“ v katolické církvi. Tehdy podle agentury Reuters řekl, že církev učinila "katastrofální" rozhodnutí, když odmítla věřit zneužívaným dětem a přesouvala provinilé kněze do jiných farností.

Papež František v minulosti opakovaně vyzýval k přísnému potrestání všech, kteří se dopustí zneužívání nezletilců. Loni na začátku července kvůli zneužívání dětí podřízenými odešel brazilský arcibiskup Aldo di Cilla Pagotto.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)