Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V rámci festivalu Prague Pride je připraven i duchovní program

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 7. srpna 2017 22:28
V rámci festivalu Prague Pride je připraven i duchovní program

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha - Dnes na Střeleckém ostrově v Praze začal sedmý ročník festivalu Prague Pride s lesbickou, gay, bisexuální a transgender tématikou, spolek LGBT věřících Logos Česká republika připravil v jeho rámci duchovní program – modlitbu, bohoslužby i přednášky.  

V rámci programu se uskuteční například ekumenická modlitba se zpěvy z Taizé otevřená pro všechny věřící i nevěřící. Prostor pro ztišení, meditaci i duchovní rozhovor bude otevřen zítra od 18:00–20:00 v kapli starokatolické farnosti u sv. Máří Magdalény na Praze 1.

Jedním z hostů festivalu bude mladý evangelický farář Jakub Pavlús, v přednášce nazvané „Lépe dvěma než jednomu“ se bude věnovat pohledům na vztahy LGBT lidí v evangelických církvích sdružených ve Světovém luterském svazu.

Jakub Pavlús absolvoval v roce 2014 Evangelickou bohosloveckou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě a v diplomové práci se věnoval úpravám spolužití LGBT+ lidí v evangelických církvích. Ještě před rokem byl knězem Evangelické církve aušpurského vyznání Turanech. Jeho církevní představitelé se ale rozhodli neprodloužit jeho pracovní smlouvu poté, co na pracovní schůzce s biskupy (před slovenských referendem o rodině) odmítl souhlasit, že manželství je jen svazek muže a ženy. Na jaře byl zvolen sborovým farářem Českobratrské církve evangelické v Šumperku. Je ženatý a má dvě děti.

Hned dvakrát – ve čtvrtek a v pátek – bude přednášet Jayne Ozanne, členka Generálního synodu anglikánské církve, kde se soustřeďuje na problémy lidí ohrožených diskriminací a sociálním vyloučením.

Jayne Ozanne byla jednou ze zakládajících členek Arcibiskupské rady, ústředního výkonného orgánu církve od roku 1999. Na základě její iniciativy Generální synod anglikánské církve začátkem července velkou většinou schválil návrh na zákaz konverzní neboli reparativní terapie leseb a gayů na „správnou“ heterosexuální orientaci. Anglikánská církev ve své rezoluci vyzvala též britskou vládu, aby byla konverzní terapie v Británii zakázána zákonem.

Na závěr festivalu 13. srpna od 14.00 se pro jeho účastníky uskuteční bohoslužba v evangelickém kostele Martin ve zdi. Bohoslužbě bude předsedat biskup Církve československé husitské Filip Michael Štojdl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)