Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Sněžku při Svatovavřinecké pouti vystoupaly stovky lidí

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 12. srpna 2017 12:50
Na Sněžku při Svatovavřinecké pouti vystoupaly stovky lidí

Kaple sv. Vavřince na vrcholu Sněžky
Autor: Wikipedia.org / Uzytkownik3008 / Creative Commons

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) -

Tradiční Svatovavřinecké pouti na vrchol Sněžky se ve čtvrtek 10. srpna zúčastnily stovky lidí z ČR i Polska. Mezi poutníky nechyběl ani bývalý prezident Václav Klaus, který se vydal na vrchol ze zhruba čtyři kilometry vzdálené Luční boudy. Tradici pouti se podařilo obnovit v roce 2001.

Většina poutníků z české strany vyrazila ráno z Pece pod Sněžkou a k výstupu zvolila cestu Obřím dolem, další vyjeli na vrchol Sněžky lanovkou. Zatímco v Peci pod Sněžkou bylo po poledni 25 stupňů, na Sněžce bylo 18 stupňů a foukal tam příjemný větřík. V předchozích ročnících museli poutníci při výstupu na vrchol často čelit nepřízni počasí, například teplotám těsně nad bodem mrazu a ledovému vichru.

"Počasí je úžasné, když jsme se dívali na fotky z loňského roku, tak je to nesouměřitelné. Je to krásná cesta a je to úžasná motivace tady 10. srpna na svatého Vavřince být, člověk by se sem jinak třeba ani nedostal. Je to pevný bod v ročním programu a díky za něj," řekl Klaus.

Mezi poutníky byl také náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek nebo starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek. Kromě bohoslužby byl pro návštěvníky připravený také odpolední kulturní program v Peci pod Sněžkou.

Pouť na Sněžku se koná tradičně na svátek svatého Vavřince, který je patronem nejen kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor. Jméno svatého Vavřince nese kaple, která stojí na vrcholu Sněžky. Mezi krkonošskými Němci, kteří tvořili většinu obyvatelstva zejména ve středu a na západě hor až do jejich poválečného vysídlení, bylo toto jméno (v němčině Laurenz) také populární. Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)