Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Literární pouť připomněla na Velehradě Jana Zahradníčka

Kraje: Zlínský / / ČTK,ar / 27. listopadu 2017 14:09
Literární pouť připomněla na Velehradě Jana Zahradníčka

Busta Jana Zahradníčka v Mastníku, okr. Třebíč.
Autor: wikipedia.org / Jiří Sedláček / Wikipedia Commons

VELEHRAD - V poutním místě Velehrad na Uherskohradišťsku se dnes uskutečnila první literární pouť. Věnována byla zejména odkazu básníka a překladatele Jana Zahradníčka (1905 až 1960), který byl v 50. letech z politických důvodů vězněn a patřil k hlavním postavám české křesťanské literatury. Pořadatelé by chtěli založit novou tradici literárních poutí, v dalších letech by se měly věnovat dalším literátům z okruhu perzekuovaných autorů v 50. letech, například Václavu Renčovi či Josefu Kostohryzovi, řekl dnes ČTK koordinátor kulturních akcí na Velehradě Petr Slinták.

"Když jsme uvažovali o první pouti, přemýšleli jsme, koho prezentovat jako prvního. Konzultoval jsem to s jedním kapucínem z Brna, který má velký zájem o literaturu, a došli jsme k tomu, že Jan Zahradníček je ideální. Byl nazýván 'knížetem básníků', jeho osud je zajímavý jednak tím, co stvořil, to silné osobní dílo, zároveň velké tragédie, které se odehrávaly v jeho životě, až takový jobovský osud. Přišlo nám ideální představit právě jej, jako člověka, který přestože je drcen, vydává ze sebe to nejlepší," uvedl Slinták.

Až později pořadatelé zjistili, že Zahradníček měl k Velehradu jistý vztah, jeho budoucí manželka tam v roce 1942 působila jako začínající učitelka v obecné škole. "Zahradníček už tehdy za ní jezdil, k Velehradu měl také vztah, vyjadřuje se k němu ve svých některých básních," uvedl Slinták.

Na svého otce dnes na Velehradě zavzpomínal Jan Zahradníček. Vzhledem k otcovu dlouhému pobytu ve vězení jej příliš nepoznal, postupně se pak seznamoval s jeho dílem. "Také díky setkání s jeho přáteli, spoluvězni, si člověk uvědomí, že to byl asi člověk, který něco věděl a uměl a měli bychom nějak pokračovat, o pozůstalost a archiv se nějak postarat," řekl dnes ČTK Zahradníček. Rodina podle něj předala archiv pražskému Památníku národního písemnictví, zachovaly se také rukopisy a četná korespondence.

K básním svého otce se Zahradníček vrací. "Jsou to věci pro určité období, náladové věci, pro určité duševní rozpoložení. Budou třeba Vánoce, potřebuji nějakou báseň na novoročenku nebo vánoční přání, tak to prolistuju a najdu nějaký veršík," uvedl Zahradníček, který má nejraději sbírku Čtyři léta.

Součástí dnešní poutě byla bohoslužba, semináře a besedy. Prezentována byla také nová Zahradníčkova sbírka básní nazvaná Verše: Leopoldovský sešit poezie. Jde o básně, které psal za svého pobytu ve vězení.

Velehradská literární pouť volně navazuje na poutě píšících křesťanů, které se konaly na Svatém Hostýně. "Jejich zakladatelem a organizátorem byl básník Karel Vysloužil, který bydlel ve Vsetíně. Již zemřel a i kvůli tomu již poutě pomalu zanikají," uvedl Slinták. Vysloužila loni připomnělo velehradské setkání, na kterém vznikla myšlenka na tamní literární pouť.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)