Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Satirický web Tisickrate.cz získal cenu Magnesia Litera

Domácí zpravodajství / / Vlastní zpráva / 7. dubna 2018 10:36
Satirický web Tisickrate.cz získal cenu Magnesia Litera

Tisickrate.cz
Autor: Tisickrate.cz

PRAHA - Katolické recesistické internetové periodikum Tisickrate.cz získalo tento týden prestižní ocenění Magnesia Litera 2018 v kategorii „Blog roku“. Tvůrcům webu se tak podařilo tentokrát nominaci proměnit, na Magnesii Literu bylo Tisickrate.cz navrženo již v minulém roce. „Chtěli bychom poděkovat všem, zejména tomu nejvyššímu vydavateli nahoře,“ vyjádřili se k ocenění samotní autoři.

Náplň webu tvoří smyšlené zprávy z křesťanského prostředí. Tvůrci ovšem tvrdí, že cílem je pobavení, nikoliv zesměšnění či ublížení, a že „nechtějí být zlí“, jak uvedli pro Katolický týdeník. V minulosti ovšem některé jejich články vedly k pobouření, jiné alespoň zamotaly veřejnosti hlavu. Jedním z takových je případ, kdy se na webu Tisickrate.cz objevila zpráva informující o přibalení krabičky zápalek k číslu Katolického týdeníku, jehož vydání připadalo na svátek Jana Husa. Této zprávě uvěřila i některá média, například server Blesk.cz.

Podle autorů samotných jsou reakce čtenářů ovlivněny tím, z jakého konfesijního prostředí pocházejí. „Lidem z katolického prostředí se ten web líbí, zatímco lidé z mimokatolického prostředí jsou z toho rozhořčení. Ono jim to potvrzuje určité stereotypy o katolické církvi – například že je církev hrabivá, a proto chce kněze převést na OSVČ. Ale to nás netrápí, třeba si o tom něco zjistí,“ uvedli pro Rozhlas.cz.

K vytvoření webu autory inspirovala touha po kvalitním církevním zpravodajství. Název jako odkaz na poutní mariánskou píseň zvolili záměrně: „Píseň Tisíckráte pozdravujeme tebe je jedna z nejkrásnějších písní, která se v českých kostelech zpívá, a vyjadřuje to naši sounáležitost s církevním prostředím,“ řekli v rozhovoru pro Český rozhlas.

Záměr autorů má ale přesah i za hranice křesťanského prostředí. Tvůrci totiž akcentují v současnosti velmi aktuální téma „fake news“, hoaxů a podobných zavádějících informací. Parodickému tónu Tisickrate.cz nasvědčuje i jeho motto: „Nikdo nám nepíše, co budeme diktovat.“, které nápadně připomíná slogan Parlamentních listů.

Redakci satirického zpravodaje tvoří 21 členů, všichni se ovšem podepisují pod jediným autorským jménem Felix Kulpa (případně Culpa). Tento pseudonym odkazuje ke známému teologickému pojmu v křesťanské tradici felix culpa (šťastná vina), jež v původním smyslu označuje se paradox, že zločin ukřižování Krista, tedy vina lidí za smrt Božího syna, je podmínkou jejich spásy. Tvůrci chtějí zůstat v anonymitě, aby vynikl obsah webu, nikoliv autoři článků.

Magnesia Litera je české literární ocenění, které je od roku 2002 každoročně udělováno Sdružením Litera. Ceny jsou vyhlašovány v 11 kategoriích, hlavním oceněním je Kniha roku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 135)