Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Brazilský soud zrušil zákaz filmu, v němž je Ježíš homosexuál

Ze světa / vlu / ČTK / 10. ledna 2020 15:58
Brazilský soud zrušil zákaz filmu, v němž je Ježíš homosexuál

Ilustrační foto: socha Krista Vykupitele, Rio de Janeiro, Brazílie
Autor: Pixabay.com

Brasília - Brazilský nejvyšší soud zrušil předběžné opatření soudce z Ria de Janeiro, který nařídil internetové streamovací službě Netflix stáhnout z nabídky film zobrazující Ježíše Krista jako možného homosexuála. Informovala o tom v noci na dnešek agentura AP. Soud vyhověl odvolání společnosti Netflix, která argumentovala tím, že zákaz porušuje právo na svobodu uměleckého projevu.

„Není možné předpokládat, že satira má magickou moc podkopat hodnoty křesťanské víry, která zde existuje více než 2000 let,“ uvedl mimo jiné ve zdůvodnění předseda nejvyššího soudu José Dias Toffoli.

Soudce Benedicto Abicair z Ria de Janeiro ve středu ke svému rozhodnutí uvedl, že právo na svobodu projevu „není absolutní“. Argumentoval i tím, že sociální sítě jsou „nekontrolovatelné“ a film by tak mohli vidět i nezletilí. Verdikt rovněž zdůvodnil tím, že tak chce uklidnit vášně, které film vyvolal.

Nejostřejší reakcí na film byl útok skupiny radikálů, která o Vánocích hodila zápalné lahve do sídla brazilské komediální skupiny Porta dos Fundos, která film První pokušení Krista vytvořila. Na dva miliony lidí v Brazílii také podepsalo petici, která žádá stažení filmu z nabídky Netflixu. V ní se film objevil poprvé začátkem loňského prosince.

Spor kolem tohoto filmu oživil debaty o možném porušování práv homosexuálů v Brazílii, z něhož někteří vládu krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara obviňují. Bolsonaro v minulosti proslul řadou výroků, jimiž urazil homosexuály, etnické menšiny i ženy. V roce 2011 například v rozhovoru v časopise Playboy řekl, že by byl radši, kdyby jeho syn zemřel při dopravní nehodě, než aby byl homosexuál.

Film První pokušení Krista kritizoval nedávno i jeden z Bolsonarových synů Eduardo, který ho na twitteru nazval odpadem. Dodal, že komediální skupina Porta dos Fundos „nereprezentuje brazilskou společnost“.

Za cenzuru označili ochránci práv menšin i loňské rozhodnutí brazilské vlády zrušit projekt, v jehož rámci mělo dostat státní peníze osm desítek filmů veřejnoprávní televize s tematikou ochrany životního prostředí a práv sexuálních menšin. V reakci na to a kvůli delšímu sporu s vládou ohledně svobody slova rezignoval vládní představitel zodpovědný za kulturu. Ministerstvo kultury totiž nynější vláda po loňském lednovém nástupu do úřadu zrušila.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)