Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Po čtyřech letech skončily opravy novogotického kostela v Poličce

Kraje: Pardubický / juml / ČTK / 21. července 2021 17:30
Po čtyřech letech skončily opravy novogotického kostela v Poličce

Kostel sv. Jakuba v Poličce
Autor: Wikipedia.org / Eva Skálová / Wikimedia Commons

Polička (Svitavsko) - Novogotický kostel svatého Jakuba v Poličce na Svitavsku je po kolaudaci, generální oprava trvala od roku 2018. Národní kulturní památka je nově otevřená celoročně od 8:00 do 18:00. Celodenní zpřístupnění umožňuje kamerový systém, který hlídá interiéry. Návštěvníci se podívají i na půdu, kde je nová expozice. ČTK to řekl duchovní správce římskokatolické farnosti Tomáš Enderle. Kostel je známý i díky skladateli Bohuslavu Martinů, který se narodil ve věžní světničce.

"V roce 2017 se podepisovala smlouva o dílo. V dekádě předtím se na kostele opravovala věž a zvony, pak se zjistilo, že tímto tempem by postupné opravy trvaly 50 let. Žádalo se proto o dotaci, opravovalo úplně všechno. V havarijním stavu byly vitráže, rozpadly by se do několika let," řekl Enderle.

Náklady více než 65 milionů korun pokryly z 95 procent dotace, EU dala 85 procent a deset procent poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj. Opravy zahrnovaly obnovu obvodového pláště, opravy varhan, které byly už v dezolátním stavu, restaurování vitráží, svedení dešťové vody ze střechy do kanalizace a instalaci nového systému ochrany před bleskem. Uvnitř kostela jsou nové rozvody elektroinstalace, nové osvětlení, ozvučení kostela a požární systém. Restaurátoři pracovali na interiéru kostela, věnovali se nástěnným malbám, obrazům, sochám, kamenným, dřevěným a kovovým prvkům a uměleckým předmětům pro novou expozici.

Novinkou pro návštěvníky je prezentace zrestaurovaných uměleckých památek, převážně barokních soch a obrazů, které se do dnešní doby dochovaly v kostele svatého Jakuba i kostelech v přilehlých obcích. Expozici na severní kruchtě kostela doplňuje sbírka rukopisů poličského literátského bratrstva spolu s vybranými tisky z fondu děkanské bibliotéky.

"Vedle vyhledávaných prohlídek rodné světničky Bohuslava Martinů ve věži kostela svatého Jakuba je nyní možno se podívat i na nově zbudovanou expozici Obraz jako viděné slovo. Jde o umělecky hodnotné obrazy, sochy a knihy, z nichž každý má svůj příběh. Například dřevěná socha anděla přežila rozsáhlý požár v roce 1845. Expozice je umístěna na severní kruchtě kostela v sousedství varhan. Kromě toho vede trasa této prohlídky do unikátního prostoru půdy, která je poprvé zpřístupněna veřejnosti. Expozice je mimo jiné doplněna panely nejen o historii kostela," řekl historik Městského muzea a galerie Polička David Junek.

Kostel je zbudovaný v novogotickém slohu. Dominantu chrámu tvoří oltářní socha svatého Jakuba Většího z kararského mramoru od sochaře Václava Levého. Kostel se stavěl v letech 1853 až 1865 podle plánů Antonína Wacha a za řízení Františka Schmoranze staršího. Stavba je trojlodní hala s tribunami v bočních lodích, má hranolovou věž a kněžiště s šestibokým zakončením. Ve věži se nad zvonicovým patrem nachází byt pověžného, v němž se narodil skladatel Bohuslav Martinů. Malý byt sestává z kuchyně a obytné místnosti a je přístupný z ochozu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)