Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Soud začal projednávat spor o sousoší svatého Vojtěcha, Radima a Radly

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 4. října 2021 19:26
Soud začal projednávat spor o sousoší svatého Vojtěcha, Radima a Radly

Ilustrační foto: sousoší svatého Vojtěcha, Radima a Radly v katedrále na Pražského hradě
Autor: Člověk a víra / Tomáš Ježek

Praha - Soud dnes začal projednávat žalobu, která se týká dalšího vystavování sousoší svatého Vojtěcha, Radima a Radly ve svatovítské katedrále. Vzdálená příbuzná autorky díla Viera Žáková se domáhá toho, aby pražské arcibiskupství zničilo stříbrný odlitek sousoší, který je umístěn v chrámu od roku 2018. Požaduje také 2,7 milionu korun. Arcibiskupství ale tvrdí, že ženě autorská práva k dílu nepatří.

Sousoší svatého Vojtěcha, Radima a Radly bylo v katedrále odhaleno 17. dubna 2018 v době, kdy se do vlasti vracely ostatky kardinála Josefa Berana. Český patron je úzce spjat s pražským arcibiskupstvím.

Soutěž vypsanou v roce 1936 vyhrála sochařka Karla Vobišová Žáková (1887 až 1961). V roce 1947 byl model sousoší umístěn do katedrály. Stejně jak byl po nástupu komunistického režimu kardinál Beran internován, tak byl model sousoší v roce 1948 z chrámu odstraněn. Dokončení projektu inicioval kardinál Dominik Duka v roce 2010, kdy ho navštívil syn sochařky Karel Václav Žák a seznámil s návrhem sousoší.

Arcibiskupství uvádí, že postupovalo od počátku v dobré víře a vyšlo vstříc prosbám autorčina syna. Zajistilo zhotovení sousoší, jehož výroba a instalace v katedrále stála asi deset milionů korun, přispěli i dárci. Žák, který v roce 2016 zemřel, podle arcibiskupství neuplatňoval žádné nároky jako držitel autorských práv.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)