Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V říjnu 1941 začaly masové deportace Židů z českých zemí

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 16. října 2021 22:25
V říjnu 1941 začaly masové deportace Židů z českých zemí

Povolávací příkaz do transportu
Autor: archiv VÚA-VHA

Praha/Brno - Po přepadení Sovětského svazu v červnu 1941 zahájili nacisté holokaust, nejhrůznější genocidu 20. století. Po letech vytěsňování Židů ze společenského života bylo před 80 lety, 16. října 1941, zahájeno i v Protektorátu Čechy a Morava "konečné řešení židovské otázky" prvním transportem Židů z Prahy do Lodže. Další pak mířily do Minska a dalších táborů na východě, později převážně do Terezína (kam odjel první transport, tzv. komando výstavby, 24. listopadu 1941), a odsud do vyhlazovacích táborů v Osvětimi, Treblince a dalších.

O osudu protektorátních Židů rozhodl říšský protektor Reinhard Heydrich již dva týdny po svém nástupu do funkce na poradě v Praze 10. října 1941. Tehdy bylo rozhodnuto o deportaci části českých Židů do Lodže a Terezín byl určen jako vhodné místo pro soustředění většiny protektorátních Židů.

Celkem bylo z českých zemí v letech 1941 až 1945 deportováno přes 81.000 Židů, z nichž se osvobození dočkalo na 10.500. Genocidní politika nacistů tak i na území Protektorátu začala naplňovat Hitlerova slova z ledna 1939 o "zničení židovské rasy v Evropě".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)