Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Bílovci se uskutečnilo tradiční Velikonoční hrkání

Kraje: Moravskoslezský / kir / ČTK / 9. dubna 2023 7:36
V Bílovci se  uskutečnilo tradiční Velikonoční hrkání

ilustrační foto
Autor: https://www.facebook.com/velikonocnihrkani/

Bílovec (Novojičínsko) - Tradiční Velikonoční hrkání, kterým si věřící připomínají události související se smrtí Ježíše Krista a nahrazují zvuk zvonů, se na Velký Pátek v Bílovci na Novojičínsku podařilo na druhý pokus uskutečnit. Přestože sněžilo, vyrazilo na náměstí několik desítek hrkačů v doprovodu stovky lidí. ČTK to řekl jeden z pořadatelů Petr Škrobánek. Hrkání se mělo konat i na Květnou neděli. Pořadatelé ale akci zrušili, protože déšť by mohl dřevěné nástroje vydávající rachot poškodit.

Věřící v průvodu používají klepačky, řehtačky a hrkačky. Právě hrkačky vydávají největší rachot, připomínají trakař. "Jsou to dvě dlouhé rukojeti spojené v přední části kolem. To jede po zemi a vydává zvuk," popsal hrkačky Škrobánek.

I dnes počasí do akce zasáhlo. S ohledem na sněžení byla trasa průvodu zkrácena. Hrkači pouze obešli náměstí. "Rozhodli jsme se nakonec akci uskutečnit, i když v omezení míře. Tím, že jsme nedělní hrkání zrušili, volalo hodně lidí a ptalo se, zda se bude konat to dnešní. Ale protože zase sněží, rozhodli jsme se tradici trochu zkrátit," dodal Škrobánek

Zvyk dodržují bílovečtí věřící od roku 2014. Přibližně 150 lidí vždy vyrazí s různými dřevěnými nástroji vydávajícími rachot do průvodu centrem města. Zvyk má lidem připomínat, že velikonoční svátky nespočívají jen v pondělní pomlázce, ale začínají už několik dnů před tím Květnou nedělí a Svatým týdnem.

Podle tradice většinou hrkání začíná na Zelený čtvrtek večer, pokračuje Velkým pátkem, Bílou sobotou a končí na Boží hod velikonoční. Připomíná umučení, pohřbení a vzkříšení Ježíše Krista. Velikonoční hrkání je náhradou za zvuky kostelních zvonů, které v průběhu roku oznamují čas a různé události. O Velikonocích ale vždy utichají.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)