Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Epidemie změnila 400 let starou tradici velikonoční jízdy v Lukavci, lidé nelíbají kříž

Kraje: Moravskoslezský / kir / ČTK / 9. dubna 2023 16:03
Epidemie změnila 400 let starou tradici velikonoční jízdy v Lukavci, lidé nelíbají kříž

Jízda kolem osení v Lukavci na Novojičínsku v roce 2008
Autor: http://www.lukavec.info/

Lukavec (Novojičínsko) - Epidemie koronaviru v minulých letech změnila 400 let starou tradici Jízdy kolem osení, která se od 17. století koná v Lukavci na Novojičínsku. Obec a usedlosti objíždějí o Velikonoční neděli jezdci na koních, aby uctili památku vzkříšení Krista a požehnali lidem i polím. Při tom lidé líbali kříž, to už se ale neděje. Z hygienických důvodů od toho organizátoři ustoupili. ČTK to řekl Václav David, který se akce účastní od roku 1967 a i dnes vyjel společně s dalšími 19 jezdci.

Tradiční Jízda kolem osení se v obci dodržuje přes 400 let. Přerušit ji se nepodařilo nacistům za druhé světové války ani komunistům po roce 1948. Co se nepodařilo totalitním režimům, málem zvládl koronavirus. Jízda se ale nakonec konala i v roce 2020, tedy v době nepřísnějších protiepidemických opatření. "Tenkrát jsme vyjeli jen čtyři a tajně. Nikomu jsme to neřekli a vyjeli jsme časně ráno, abychom nikoho nepotkali," řekl David, který akci zapsanou na seznamu nehmotného dědictví Moravskoslezského kraje už několik desetiletí organizuje. Epidemie ale tradici mírně pozměnila. "Z hygienických důvodů už nenecháváme lidi líbat křížek," uvedl.

Jezdci v černých oblecích a bílých košilích vyjeli žehnat i letos. Za zpěvu písní a doprovodu muzikantů nejprve vždy objedou usedlosti a domy v Lukavci. Pak se vydají přes pole do vzdálenější osady Nové Dvory. Když se vrátí zpátky, uctí památku u pomníku obětí obou světových válek a v kostele dostanou požehnání. Pak se všichni sejdou v budově hasičské zbrojnice.

Třiasedmdesátiletý David chce jízdu organizovat nadále. "Budu to dělat, dokud vysednu na koně," řekl s úsměvem. Nástupce si už ale zaučuje. Toho, že by tradice s ním skončila, se nebojí. Zájem mladých jezdit je velký. Problém ale je, že většina neumí na koních jezdit. Než se stanou součástí tradice, musí se to naučit. "Letos nejmladšímu jezdci bylo 17 let. Já jsem naopak nejstarší," doplnil.

Jízda kolem osení se stala součástí krajského kulturního dědictví. Podle kronik se zvyk dodržuje v Lukavci minimálně od roku 1620. Tehdy jezdci odrazili hordu vojáků rozprášených ve stejném roce u bitvy na Bílé hoře. Tím si zasloužili zápis v kronice a vznikla tak první zmínka o tradici, která trvá nejméně 400 let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)