Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Okolí kostela zaniklé osady Pelhřimovy upravují studenti z několika zemí Evropy

Kraje: Moravskoslezský / kir / ČTK / 14. srpna 2023 10:46
Okolí kostela zaniklé osady Pelhřimovy upravují studenti z několika zemí Evropy

kostel sv. Jiří ve vesnici Pelhřimovy
Autor: www.Wikipedia.org / Creative Commons

Pelhřimovy na Bruntálsku - Okolí gotického kostela svatého Jiří, jenž je jediným pozůstatkem zaniklé osady Pelhřimovy na Bruntálsku, upravuje 14 studentů z několika evropských zemí. Účastní se tábora, který tam organizuje Hnutí Brontosaurus. Další tábor, jehož účastníci budou také pomáhat s obnovou kostela, se bude konat koncem srpna. Pořádat jej bude Hnutí Duha Jeseníky. ČTK to řekl koordinátor hnutí Ivo Dokoupil, který je zároveň iniciátorem záchrany kostela.

"Mezinárodní tábor Hnutí Brontosaurus pod názvem Get Alive Today začal 4. srpna. Končit bude příští týden v úterý," uvedl Dokoupil. Účastní se ho podle něj 14 studentů z Francie, Španělska, Polska a Ruska, kteří zvelebují okolí kostela a pomáhají budovat další část podlahy kostela.

V pátek 11. srpna bylo součástí programu tábora desáté hudební setkání, na němž vystoupilo 12 kapel či interpretů. Představili se například manželé Irena a Vojtěch Havlovi či Bára Zemková. Další tábor, jehož účastníci budou také pomáhat se záchranou kostela, se bude v jeho okolí konat od 25. srpna.

Kostel se hřbitovem stojí jen pár metrů od říčky Hrozové, jíž prochází státní hranice s Polskem. Obec Moravské Pelhřimovy byla zrušena začátkem 50. let, když se představitelé státu po komunistickém převratu v roce 1948 rozhodli nejbližší okolí státní hranice vylidnit. V Pelhřimovech srovnali se zemí 66 domů, zůstal jen chátrající kostel.

Památku má od roku 2005 ve své správě Hnutí Duha, které se snaží o její záchranu a postupně ji opravuje. Kostel už má novou střechu i stropy, restaurátoři v něm odkryli a zrestaurovali část vzácných fresek z roku 1420. Hnutí už tam uspořádalo řadu kulturních a vzdělávacích akcí, po více než sedmdesáti letech se tam konala bohoslužba.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)