Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

U Hrčavy na Frýdecko-Místecku se setkají poutníci z Česka, Slovenska a Polska

Kraje: Moravskoslezský / / ČTK / 17. srpna 2023 20:03
U Hrčavy na Frýdecko-Místecku se setkají poutníci z Česka, Slovenska a Polska

Trojmezní obelisk Česko-Polsko-Slovensko
Autor: Wikipedie.org / Creative Commons

Hrčava (Frýdecko-Místecko) - Na trojmezí Česka, Slovenska a Polska u Hrčavy na Frýdecko-Místecku se v sobotu setkají poutníci ze všech tří těchto států. Přijdou pěšky spolu se svými biskupy ze tří směrů ze svých zemí, na místě se zúčastní bohoslužby a čeká je kulturní program. ČTK to sdělil mluvčí ostravsko-opavského biskupství Ondřej Elbel.

Při mši se každý rok střídají jazyky, letos bude vedena v polštině. Hlavním celebrantem bude biskup polské bílsko-živecké diecéze Roman Pindel. Kázání ale pronese slovensky žilinský biskup Tomáš Galis a zazní i český pozdrav ostravsko-opavského biskupa Martina Davida.

Česká skupina vyrazí v 09:00 od hrčavského kostela svatých Cyrila a Metoděje. Poláci půjdou od kostela Panny Marie Frýdecké v osadě Třicatek patřící ke vsi Javořinka a Slováci z obce Čierne.

Setkání na trojmezí v Beskydech se uskuteční potřinácté. Elbel uvedl, že nápad vzešel od slovenského biskupa Galise, který se inspiroval podobnými setkáními poutníků z Rakouska, Slovinska a Itálie na hoře Monte Lussari v Alpách.

"Je to svým způsobem jedinečné setkání, které má rozměr nejen liturgického slavení, ale také přátelského sousedského setkání, kterého se účastní i veřejní činitelé a představitelé místních samospráv," uvedl David.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)