Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Svatováclavský hudební festival nabídne v září 23 koncertů v Ostravě a okolí

Kraje: Praha / / ČTK / 30. srpna 2023 22:51
Svatováclavský hudební festival nabídne v září 23 koncertů v Ostravě a okolí

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Ostrava - Svatováclavský hudební festival v Ostravě a okolí letos nabídne řadu netradičních projektů, například balet v kostele nebo barokní operu s loutkami. Celkem mohou návštěvníci mezi 5. a 28. zářím v moravskoslezských kostelech a chrámech navštívit 23 akcí. Jubilejní 20. ročník festivalu staré a duchovní hudby na tiskové konferenci v Praze 29. srpna představil jeho ředitel Igor Františák.

Celkem 12 koncertů se během září odehraje v Ostravě, dalších 11 na jiných místech Moravskoslezského kraje. Kromě kulturních center Opavy a Frýdku-Místku například také v Kostele svatého Mikuláše v Ludgeřovicích.

Festival má podle Františáka za cíl navracet duchovní hudbu do sakrálních staveb, kromě hudby duchovní ale nabídne také koncerty staré a komorní hudby. Zahájí ho Německé requiem Johannesa Brahmse, celý ročník pak bude dramaturgickou oslavou uplynulých 20 let a představí úspěšné projekty i umělce, kteří s festivalem dlouhodobě spolupracují.

Na festivalu vystoupí řada světově uznávaných interpretů, například houslista Dmitrij Sitkoveckij společně s klavíristou Janem Bartošem, barokní violoncellista Christophe Coin, housloví virtuózové Jiří Vodička a Josef Špaček nebo hornista Radek Baborák. Z hudebních těles vystoupí Accademia Ottoboni, Pavel Haas Quartet, Terra Nova Collective, Collegium 1704, Collegium Marianum, Český filharmonický sbor Brno nebo crossoverový projekt Dana Bárty s Robert Balzar Triem a brněnskou filharmonií.

S festivalem bude spojena řada doprovodných akcí, například výstava fotografií z minulých ročníků GalerieVenku, workshopy pro děti nebo prolog celého festivalu v podobě tří venkovních koncertů v centru Ostravy v sobotu 2. září.

Svatováclavský hudební festival se pořádá od roku 2004, za tu dobu se uskutečnilo více než 1200 koncertů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)