Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci z Chrástu u Plzně mají na farní zahradě bránu od Davida Vávry

Kraje: Plzeňský / kir / ČTK / 2. září 2023 11:58
Evangelíci z Chrástu u Plzně mají na farní zahradě bránu od Davida Vávry

Návrh vstupní brány od architekta Vávry
Autor: chrast.evangnet.cz

Chrást (Plzeňsko) - Evangelíci z Chrástu u Plzně mají uměleckou bránu navrženou architektem Davidem Vávrou. Otvírá farní zahradu, kde je už Vávrou navržený dřevěný altán a vysoký kříž z červeného a bílého skla. Fara s přilehlou zahradou je otevřená k bohoslužbám, kulturním a komunitním aktivitám či odpočinku pod vzrostlými stromy. Nové ztvárnění vstupu nemá proto prostor uzavírat, ale naopak vítat příchozí, zkrášlit veřejný prostor obce a obohatit ho o křesťanskou symboliku, řekl ČTK po pátečním svěcení brány farář Farního sboru Českobratrské církve evangelické Karel Šimr.

Křídla kovové brány, složené ze šedých šikmo umístěných lamel, zdobí velká písmena alfa a omega. "První a poslední znaky řecké abecedy jsou v křesťanské tradici symbolem Krista, stojícího na počátku i na konci dějin. Směrové lišty veřejí vytvářejí optický dojem půlkruhu. A na sloupcích po stranách brány jsou lucerny z červenobílého skla," řekl Šimr.

Na bohoslužbách se v Chrástu pravidelně schází do dvaceti lidí, komunita ale pořádá i řadu kulturních a společenských akcí, na které chodí lidé z obce i okolí. "Brána je pro nás takové zviditelnění, dodáním křesťanské symboliky vstupu na faru, protože tady je leccos zajímavého a je to schované za plotem a za vzrostlými stromy. Chtěli jsme dát nějakým způsobem najevo i těm, co chodí okolo a nevědí, co tady je, kdo jsme a k čemu tady jsme," uvedl farář.

Brána stála asi čtvrt milionu korun. Přes 200.000 korun už členové místního evangelického sboru vybrali. Pro zajištění zbývající částky vyhlásili veřejnou sbírku na portále Donio. Vávra, který bránu uvedl vlastní básní, sám vytvářel skleněné lucerny spékáním. "Neumím se sklem pracovat klasickými technikami. Vždy, když něco navrhuji, vymýšlím, jestli by se tam sklo nějak nehodilo, a když ano, spěchám do sklárny, abych si mohl se sklem hrát. Je to pro mě jako psychoterapie," řekl architekt. Pro chrásteckou faru v roce 2018 rovněž sám vyrobil podle svého návrhu čtyřmetrový skleněný kříž, jímž procházejí sluneční paprsky a který v noci svítí jako maják zviditelňující křesťanské poselství ve veřejném prostoru.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)