Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Rektorka Univerzity Karlovy rozhodla o auditu na katolické teologické fakultě

Domácí zpravodajství / / ČTK / 7. září 2023 13:54
Rektorka Univerzity Karlovy rozhodla o auditu na katolické teologické fakultě

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze
Autor: KTF

Praha - Rektorka Univerzity Karlovy (UK) Milena Králíčková rozhodla o interním auditu na katolické teologické fakultě (KTF). Chce prověřit napjatou situaci na fakultě poté, co škola dala výpověď historikovi Tomáši Petráčkovi vystupujícímu smířlivě k manželství pro všechny. Vedení univerzity podle dnešního prohlášení navíc dostalo i další podněty a stížnosti, které naznačují další závažná porušení vnitřních předpisů v oblasti pracovněprávních vztahů, studia nebo habilitačních řízení.

„Na základě všech těchto skutečností rozhodla rektorka UK po projednání ve svém kolegiu a v souladu s příslušným interním předpisem (Vnitřní kontrolní systém UK) o vykonání interního auditu na KTF UK. V rámci tohoto auditu bude provedena i kontrola hospodaření fakulty, neboť jedním z opakovaných argumentů vedení KTF UK k vzniklé situaci je vyšší efektivita vynaložených finančních prostředků fakulty,“ oznámil na webu mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. 

Králíčková koncem srpna uvedla, že je situací na katolické teologické fakultě v souvislosti s výpovědí Petráčkovi znepokojena. Postup vedení fakulty při řešení pracovněprávních vztahů označila za nesprávný, pozastavila se také nad způsobem, jakým fakulta o konci školitele informovala doktorandy. Děkana fakulty Vojtěcha Novotného při setkání vyzvala k uklidnění situace a ke smírnému řešení.

Vedení UK dnes uvedlo, že opakovaně upozornilo na problematický postup v této věci vedení katolické fakulty, které ale zřejmě svůj postoj k výpovědi Petráčka nehodlá změnit. Vzhledem k tomu má „rektorka UK za to, že si je zastupující proděkan KTF UK docent Jakub Jínek vědom plné zodpovědnosti za tento krok, a tím i za eskalující dění na fakultě a že urychleně nalezne adekvátní východisko, které povede k uklidnění zjitřené atmosféry uvnitř akademické obce na fakultě i na celé univerzitě“.

Vedení UK považuje Katolickou teologickou fakultu za nedílnou součást nejstarší a největší univerzity v zemi. „Nadále věří, že tuto situaci lze vyřešit způsobem adekvátním akademickému prostředí, tedy korektně a kultivovaně tak, aby již nadále nedocházelo k poškozování dobrého jména KTF UK i celé Univerzity Karlovy,“ dodal Hájek.

Kněz a církevní historik Petráček vyučoval a vedl ve škole doktorandy. Jeho odvolání přišlo krátce před zahájením akademického roku. Petráčkovi doktorandi podle něj dostali zprávu o tom, že jako jejich školitel končí a oni s ním nemohou pokračovat, jen pár hodin poté, co sám obdržel zprávu o konci svého angažmá.

Děkan jeho výpověď vysvětluje úsporami. „Je to standardní pracovněprávní záležitost, kterou běžně nekomentuji, protože se jedná o zaměstnance fakulty. Cílem je efektivizace hospodaření fakulty,“ uvedl v srpnu. Podporu děkanovi vyjádřil pražský arcibiskup Jan Graubner.

„Osobně jsem spokojený s tím, že společným tlakem studentů, vedení UK a (nejen) univerzitní veřejnosti skončilo šikanózní chování vedení KTF vůči našim doktorandům a ti mohou pracovat na dokončení svých disertací. Věřím, že předseda oborové rady prof. Kubín je zárukou férovosti obhajob a státních závěrečných zkoušek."

Vedení KTF nicméně trvá na tom, že výpověď z pracovního poměru v mém případě a neprodloužení smlouvy prof. Čechury je v pořádku a nebudou na tom nic měnit.

Přitom ještě nemají ani vyřešený ani můj povinný předmět Církevní a obecné dějiny novověku, povinný nyní v zimním semestru hned pro dva obory, který nejprve zkoušeli vnutit do rozvrhu prof. Kubínovi a měsíc před začátkem semestru ho proděkan Jinek nařídil vyučovat vedoucímu katedry doc. Marku Šmídovi, který o novověku nikdy nepublikoval a nikdy ho neučil,“ okomentoval Petráček dnešní vyjádření rektorky na Facebooku.

Petráček, který dříve veřejně kritizoval konzervativní Alianci pro rodinu a vystupoval také smířlivě k manželství pro všechny, už dříve ČTK řekl, že za nestandardním krokem vidí i tlak některých českých biskupů, jimž se jeho veřejné vystupování nelíbí.

Vedení KTF považuje výpověď za platnou, pochybení odmítá

Současné vedení nejstarší teologické fakulty u nás poskytlo magazínu Christnet.eu vyjádření, ve kterém zdůrazňuje, že výpověď Petráčkovi považuje za stále platnou: „Děkan KTF UK prof. V. Novotný je stále v nemocnici. Organizační změnu projednal a výpověď prof. Petráčkovi předal osobně za účasti personalistky 21. 8. 2023. Právní stanovisko, které si vedení KTF UK nechalo vypracovat a poskytlo rektorce UK 5. 9. 2023, konstatuje, že «výpověď z pracovního poměru doručená profesoru Petráčkovi je platná a v souladu se zákonem. Dílčí pochybení při jejím projednání s odborovou organizací neplatnost výpovědi nezakládá.» Jako zastupující proděkan tudíž Jakub Jinek respektuje děkanovo rozhodnutí, vnímá je jako platné, přijaté v souladu s právem a nevidí důvod je měnit. Jiné právní stanovisko k dispozici vedení KTF UK nemá,“ stojí v textu s poznámkou, že stanovisko rektorky respektuje.

Zároveň odmítá, že by se fakulta dopustila pochybení i v jiných oblastech: „V reakci na dnešní stanovisko vedení UK uvádíme, že vedení KTF UK si není vědomo porušování vnitřních předpisů. Konstatuje, že žádné podněty a stížnosti, které by naznačovaly porušení vnitřních předpisů v oblasti pracovně právních vztahů, studia či habilitačních řízení, nebyly podány. Očekává, že mu budou vedením UK postoupeny, aby se mohlo podílet na jejich případné nápravě."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)