Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Oblastní Charity připravily ke Dni Charity pestrý program

Kraje: Královéhradecký / / Diecézní charita Hradec Králové / 9. září 2023 23:09
Oblastní Charity připravily ke Dni Charity pestrý program

Pohled na věže katedrály Svatého Ducha v Hradci Králové
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Hradec Králové - Dny otevřených dveří, koncerty, pěší i cyklo pouť, benefiční běhy, bylinkobraní, výstavy a další zajímavé akce pro celou rodinu připravily regionální Charity pro širokou veřejnost v rámci podzimní kampaně Den Charity. Tu každoročně pořádá Charita Česká republika k příležitosti svátku sv. Vincence z Pauly (27. 9.), který je zakladatelem a patronem moderní charitní práce.

„Na rozmanitých akcích, které se konají ke Dni Charity v našich regionech, se mají lidé možnost seznámit se s charitativními službami, prohlédnout si naše zařízení, vydat se na pouť za nemocné, navštívit benefiční koncert nebo si zasportovat pro dobrou věc. Přijďte se podívat, nabídka je pestrá, těšíme se na společná setkání“, zve Ing. Anna Maclová, ředitelka Diecézní charity Hradec Králové.  

Koncerty a charitní poutě

Diecézní charita Hradec Králové a Regionální ukrajinský spolek ve východních Čechách pod záštitou hradecké primátorky uspořádali koncert Vděčná srdce s doprovodným programem, který se konal v sobotu 9. 9. v Jiráskových sadech v rámci Dnů ukrajinské kultury v Hradci Králové. 

Oblastní charita Hradec Králové zve do Smiřic na Benefiční koncert pro lůžkový hospic v kapli Zjevení Páně v pátek 15. 9. od 19 hod. Účinkuje Smíšený pěvecký sbor Smetana Hradec Králové za klavírního doprovodu Radky Jiráčkové. Na varhany zahraje Václav Metoděj Uhlíř. 

Na tradiční Pouť lidí dobré vůle do Luže vyrazí poutníci pardubické Charity v sobotu 16. 9. pěšky, na kole nebo busem. Mši svatou za umírající, nemocné a trpící bude celebrovat v poutním chrámu Panny Marie Pomocné na Chlumku generální vikář Jan Paseka. Na programu je také vystoupení pěveckého sboru Salvátora.

Oblastní charita Chrudim pořádá pouť a setkání s lidmi dobré vůle v neděli 10. 9. od 14 hod. v kostele v Bojanově. 

Den Charity vyvrcholí koncertem Od Bachy po Vlacha (v 17:00) v pátek 22. 9. v Letohradě (Taušlova 714). Vystoupí na něm nevidomá klavíristka Ráchel Skleničková a tubista Jan Adamec. Oblastní charita Ústí nad Orlicí zve také na Den otevřených dveří ve zrekonstruované budově Centra pod střechou (od 15:00). Během odpoledne budou k zhlédnutí a zakoupení ukázky výrobků z dílen Miriam Králíky, Kafebar Chráněnky a další. 

Sportovní akce

Tradiční Běh pro hospic pořádá Oblastní charita Červený Kostelec v sobotu 16. 9. Závodníci se sejdou v 8:15 hod. na Háčku. Svou účast přispějí Hospici Anežky České. Hostem letošního běhu je olympijská medailistka a skokanka o tyči Kateřina Baďurová.

Oblastní charita Rychnov nad Kněžnou se aktivně zapojí do akce „ Rychnov pomáhá během“, kterou na podporu charitních služeb Spartan Training group dne 15. 10. na Poláčkově náměstí. Pracovníci charity připravili pro návštěvníky stánek a sami se zúčastní běhu. 

Dny otevřených dveří a ostatní akce

Dveře otevře veřejnosti hned několik charitních zařízení. Seznámí návštěvníky s nabídkou služeb a nabídnou jim doprovodný program.

Den otevřených dveří proběhne v pátek 15. 9. od 15 do 18 hod. v novém Edukačním centru sv. Cyrila a Metoděje Oblastní charita Náchod (Mlýnská 189). Pro děti bude přichystáno tvoření a zábava. 

V pátek 22. 9. odpoledne si lidé mohou prohlédnout i nově zrekonstruované prostory Centra pod střechou (od 15:00) v Letohradě (Taušlova 714) včetně doprovodného programu.

Pardubická Oblastní charita zve k návštěvě Ambulantních odlehčovacích služeb v Mikulovicích ve středu 27. 9. od 16 do 17 hod. (Devotyho čp. 1). Pracovníci služeb provedou zájemce střediskem, které je umístěno v prostorách fary v Mikulovicích, a přiblíží péči o klienty. 

Na atraktivní program se mohu těšit návštěvníci tradičního Bylinkobraní ve Dvoře Králové nad Labem-Žirči v sobotu 24. 9. od 10:30 hod. 

Oblastní charita Hradec Králové se bude také prezentovat v rámci 3. ročníku studentské aktivity SešLOST ve středu 27. 9. na UHK při zahájení akademického roku. Návštěvníci získají možnost seznámit se s životem lidí bez domova prostřednictvím výstavy fotografií a besedy, koupit si výrobky od klientů, podpořit sbírku ošacení nebo se připojit ke Komunikační hře „Řekni mi“.

Výstavy

Výstavu fotografií Anny Maclové „ASHA znamená naděje“ si mohou zájemci prohlédnout v kostele Panny Marie v Hradci Králové (do konce září) a v Knihovně B. Kafky v Červeném Kostelci (říjen-listopad), kde se bude konat v pondělí 9. 10. od 16 hod. beseda o Indii. Příběhy úspěšných absolventů projektu Adopce na dálku Diecézní charity Hradec Králové, který pomáhá indickým dětem získat vzdělání, budou k vidění na podzim v Králíkách, Českém Meziříčí a Náchodě.

V rámci Dnů ukrajinské kultury v Hradci Králové probíhá výstava „Hradec Králové očima ukrajinských dětí a malířů“ ve foyeru Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Obrázky ukrajinských dětí a malířů budou k zhlédnutí až do konce září. V říjnu je vystřídá putovní výstava „Philipp Spalek: Rok s Ukrajinou“. Výstavu mladého německého fotografa připravila Charita ČR společně s Caritas Deutschland. 

V Knihovně města Hradce Králové se bude v listopadu konat Výstava 30 let Oblastní charity Hradec Králové. V rámci výstavy mohou návštěvníci zkusit i „charitní“ kvíz a získat drobné ceny.

Charity ve Dvoře Králové, Poličce, Litomyšli nebo Havlíčkově Brodě pořádají akci ke Dni Charity pro své zaměstnance a dobrovolníky jako poděkování za jejich práci a péči o ně.

Podrobný přehled akcí Charit v regionech zde: https://hk.caritas.cz/akce/den-charity-2023/

www.charita.cz

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)