Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Univerzita Palackého udělila čestný doktorát vídeňskému arcibiskupu Schönbornovi

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 13. září 2023 1:11
Univerzita Palackého udělila čestný doktorát vídeňskému arcibiskupu Schönbornovi

Kardinál Christoph Schönborn
Autor: Flickr.com / M. Mazur

Olomouc - Univerzita Palackého (UP) v Olomouci udělila čestný doktorát vídeňskému arcibiskupovi kardinálu Christophu Schönbornovi, rakouskému teologovi s českými kořeny. Nejvyšším akademickým ohodnocením tak ocenila jednoho z nejznámějších teologů sklonku 20. století a počátku 21. století, jeho snahu a pomoc při obnově teologického učení v postkomunistickém Československu, ale i jeho dlouholetou spolupráci s olomouckou teologickou fakultou. UP od roku 1990 dosud udělila čestný doktorát pěti desítkám českým i zahraničním osobnostem, naposledy titul udělila v roce 2017.

Čestný doktorát univerzita uděluje osobnostem, které se v mezinárodním měřítku významně zasloužily o rozvoj vědy či kultury. "Jsem obzvláště potěšen, že Univerzita Palackého uděluje Christophu kardinálu Schönbornovi titul doctor honoris causa právě v roce, v němž si připomínáme 450. výročí založení olomoucké univerzity. Vždyť právě počátky druhé nejstarší univerzity v zemích Koruny české a rovněž zachování kontinuity vysokého učení v Olomouci v průběhu staletí je spojeno s učením v oblasti teologie," řekl při dnešním slavnostním aktu v Arcibiskupském paláci rektor UP Martin Procházka.

Poukázal při tom také na to, že kardinála spojují s ČR hluboké kořeny, na které během své církevní a akademické kariéry nezapomněl. Christoph Schönborn se narodil v roce 1945 na zámku Skalka u Litoměřic, pochází z české větve aristokratické rodiny, jeho rodina se po druhé světové válce přesunula do Rakouska. Je znám svou podporou teologického studia v českých zemích, zejména dominikánského řádu, s jehož olomouckým konvektem úzce spolupracoval.

Kardinál Schönborn označil udělení čestného doktorátu UP za velmi dojemné znamení, nejen v osobní rovině, ale také pro Českou republiku a Rakousko a katolickou církev v obou zemích. "Takové vyznamenání je vždy také závazkem pro obdarovaného a poutem mezi dárcem a příjemcem," uvedl kardinál. V proslovu se věnoval osobní a rodinné historii spjaté s Českou republikou a především tématu svobody nejen v kontextu česko-německých vztahů v minulosti, ale i současných krizí a válek.

Vědecká rada UP, která o udělení titulu rozhodla, ocenila především také jeho významný přínos v oblasti teologické vědy, či jeho snahy o přiblížení křesťanství a učení víry širokému publiku. "Jde o významného představitele církevního a společenského života rakouské, ale i obecně evropské společnosti, žáka a teologického spolupracovníka Josepha Ratzingera, pozdějšího papeže Benedikta XVI.," uvedl dnes děkan Cyrilometodějské fakulty UP Vít Hušek.

Schönborn v letech 1986-1992 pracoval jako sekretář kardinálské komise, kterou zřídil papež Jan Pavel II., na přípravě nového Katechismu katolické církve. Na žádost papeže připravili kardinál Ratzinger a biskup Schönborn stručnou verzi katechismu v otázkách a odpovědích a poté byl pod jeho vedením připraven i zkrácený text pro mladé, doplnil děkan.

Osmasedmdesátiletý Christoph Schönborn je od roku 1995 vídeňským arcibiskupem a od roku 1998 kardinálem. V souladu s předpisy církevního práva podal k 22. lednu 2020 rezignaci na úřad vídeňského arcibiskupa, protože dosáhl věku 75 let, papež ji však dosud nepřijal.

UP dosud udělila 52 čestných doktorátů, první v květnu 1990 obdržel Václav Havel, poslední v říjnu 2017 získal jeden z nejvýznamnějších představitelů teologie charity Heinrich Pompey.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 120)