Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Svět nedělá dost v boji proti změnám klimatu, uvedl papež v novém dokumentu Laudate Deum

Ze světa / / ČTK; Vatican News / 4. října 2023 23:04
Svět nedělá dost v boji proti změnám klimatu, uvedl papež v novém dokumentu Laudate Deum

Ilustrační foto
Autor: Zdeněk A. Eminger

Vatikán - Papež František vyzval světové lídry, aby se zavázali plnit klimatické cíle a zpomalili tak změny klimatu dříve, než bude příliš pozdě. Podle agentury AP to uvedl ve své nové apoštolské exhortaci nazvané Laudate Deum. Dokument kritizuje "popírače": lidský původ globální změny klimatu je nepochybný, závazek pečovat o společný domov pramení z křesťanské víry.

"Nikdo nemůže ignorovat, že v posledních letech jsme byli svědky extrémních fenoménů, častých období neobvyklého tepla, sucha a dalších sténání Země, které jsou hmatatelnými projevy tiché nemoci, která se týká nás všech," uvedl papež v dokumentu podle agentury EFE. Varoval před "nezvratným" poškozením planety a posteskl si, že opět platí nejvyšší cenu chudí a ti nejzranitelnější. Podle něj už nezbývá moc času zabránit ještě tragičtějším škodám.

Papež v dokumentu podle AP vydal morální imperativ, aby svět přešel od fosilních paliv k čisté energii s opatřeními, která jsou "účinná, povinná a snadno monitorovatelná". Dále oponuje těm, kteří tvrdí, že menší využívání fosilních paliv povede ke "snížení počtu pracovních míst". Ve skutečnosti "miliony lidí přicházejí o práci" kvůli klimatickým změnám. Zatímco přechod k obnovitelným zdrojům energie, "dobře řízený", je schopen "vytvořit nespočet pracovních míst v různých odvětvích". Proto je třeba, aby se o to politici a podnikatelé ihned začali starat" (10).

"To, co se po nás žádá, není nic jiného než určitá odpovědnost za dědictví, které po sobě zanecháme, až odejdeme z tohoto světa," míní hlava katolické církve.

Laudate Deum je podle AP "aktualizací" papežovy encykliky nazvané Laudato si z roku 2015, v níž se podle AP poprvé zabýval tématem ochrany klimatu. Podle papeže byla nová exhortace na toto téma nezbytná, protože "naše kroky nebyly dostatečné". Svět se přitom podle papeže "hroutí a možná se blíží k bodu zlomu".

“Název tohoto apoštolského listu je "Chvalte Boha". Protože člověk, který tvrdí, že nahrazuje Boha, se stává nejhorším nebezpečím sám pro sebe". Těmito slovy končí apoštolská exhortace papeže Františka, zveřejněná 4. října na svátek svatého Františka z Assisi, podle něhož si současná hlava katolické církve zvolila jméno a který je mimo jiné patronem zvířat a přírody. Papež v tomto dokumentu nabádá lídry k závazným ekologickým cílům, o nichž by se mělo jednat na konferenci OSN o změně klimatu COP28, jež se uskuteční začátkem prosince v Dubaji.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)