Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež zahájil zasedání synody výzvou, aby církev byla otevřená všem

Ze světa / / ČTK, red. / 4. října 2023 23:08
Papež zahájil zasedání synody výzvou, aby církev byla otevřená všem

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur

Vatikán - Větší role žen v církvi či otevřenější přístup k lidem z komunity LGBT+ budou mezi tématy, jimiž se má zabývat valné shromáždění synody, tedy světového zasedání biskupů a dalších zástupců katolické církve. Dnes 4. října ho ve Vatikánu zahájil papež František, který na úvod mimo jiné řekl, že církev je nutné reformovat tak, aby byla otevřená všem. Podle agentury AP toto setkání, které potrvá do 29. října a na němž budou moci poprvé hlasovat i ženy, vzbuzuje poprvé za mnoho let u progresivních katolíků velké naděje a u konzervativních naopak obavy.

"Nejsme tady, abychom vytvářeli parlament, ale abychom kráčeli společně s Ježíšovým pohledem (na svět)," řekl papež František, který dnes na úvod synody předsedal eucharistické liturgii na Svatopetrském náměstí v Římě. Agentura Reuters napsala, že se bohoslužby na náměstí podle Vatikánu účastnilo na 25.000 lidí.

Papež František dnes zopakoval, že katolická církev má být místem "pro všechny, všechny, všechny". Už v minulosti hovořil o nutnosti otevřít církev více ženám, což sám už udělal řadou rozhodnutí, a také lidem z komunity LGBT+. Podle AP papež hovořil na základě svého přesvědčení, že v církvi jde více o "ovečky" než o "pastýře".

Za dobu svého pontifikátu, který začal v březnu 2013, papež František už jmenoval vícero žen do vatikánských a církevních institucí. Letos v dubnu pak rozhodl, že budou mít hlasovací právo v synodě. Ženy se dosud těchto zasedání účastnily jako expertky bez možnosti hlasovat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)