Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ukrajinský parlament schválil v prvním čtení zákaz církví spojených s Ruskem

Ze světa / / ČTK / 19. října 2023 15:03
Ukrajinský parlament schválil v prvním čtení zákaz církví spojených s Ruskem

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Kyjev - Ukrajinský parlament schválil v prvním čtení návrh zákona, který by v zemi zakázal působení náboženských organizací spojených s Ruskem. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Podle stanice BBC návrh normy fakticky zahajuje proces zákazu činnosti Ukrajinské pravoslavné církve (dříve Moskevského patriarchátu). Ta byla až do loňského května autonomní součástí Ruské pravoslavné církve. Loni se s ní oficiálně rozešla a odsoudila ruskou agresi proti Ukrajině. Ukrajinské úřady ji však nadále podezírají ze spolupráce s Moskvou, což církev odmítá.

„Zatím je to jen první čtení, ale i tak jde o historické rozhodnutí,“ uvedla poslankyně Inna Sovsunová na facebooku. Pro schválení návrhu zákona hlasovalo 267 zákonodárců, což je podle agentury AFP výrazně nad rámec potřebné většiny 226 hlasů.

Diskuse o zákonu, který by na Ukrajině omezil činnost církví napojených na Moskvu, se vedou od 24. února 2022, kdy ruská armáda zahájila svou invazi do země. Ruská pravoslavná církev a její vůdce patriarcha Kirill aktivně podporují kroky Kremlu a Kirill opakovaně ospravedlňuje válku proti Ukrajině.

Ukrajinská bezpečnostní rada loni v prosinci pověřila vládu, aby vypracovala návrhy zákonů, které by zakázaly církvím napojeným na Rusko působení na území Ukrajiny. Úřady podle listu Ukrajinska pravda podezírají Ukrajinskou pravoslavnou církev mimo jiné ze šíření ruské propagandy a z toho, že pod pláštíkem církve se skrývá činnost tajných služeb nepřítele a v církvi rekrutují ruské špiony. Mluvčí církve metropolita Kliment dříve agentuře Reuters řekl, že činnost náboženského uskupení byla vždy v souladu s ukrajinskými zákony.

Ukrajinské bezpečnostní složky zároveň provedly řadu prohlídek v diecézích této církve a následně oznámily, že v nich našly mimo jiné ruské pasy, prokremelskou literaturu nebo vlajku takzvaného Novoruska. To je název odkazující na historické území na sever od Černého moře, které používali ukrajinští proruští separatisté, když chtěli v roce 2014 vytvořit mezinárodně neuznanou stejnojmennou konfederaci na východě a jihovýchodě Ukrajiny. Ukrajinské úřady také zahájily trestní řízení s řadou duchovních Ukrajinské pravoslavné církve.

Poslanci Nejvyšší rady dnes hlasovali pro „měkkou“ verzi návrhu zákona, která předpokládá obtížnou a zdlouhavou proceduru zákazu náboženských společenství spojených s Ruskem, podotkla BBC. Před druhým čtením by však teoreticky mohlo dojít ke změně a zpřísnění dokumentu. Většina Ukrajinců podle průzkumu zákaz podporuje, dodala BBC.

Na Ukrajině působí rovněž „národní“ Pravoslavná církev Ukrajiny, která získala roce 2019 autokefální (samosprávný) status od ekumenického patriarchátu v Konstantinopoli. Sdružila přitom v sobě trojici do té doby oficiálně neuznaných ukrajinských pravoslavných církví.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)