Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Akademický senát KTF dnes rozhodl, že nechce hlasovat o návrhu na odvolání děkana Novotného

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 25. října 2023 17:39
Akademický senát KTF dnes rozhodl, že nechce hlasovat o návrhu na odvolání děkana Novotného

Prof. Vojtěch Novotný
Autor: Univerzita Karlova v Praze

Praha - Akademický senát Katolické teologické fakulty se dnes opět několik hodin zabýval vyhrocenou situací, kterou původně vyvolalo propuštění kněze a církevního historika Tomáše Petráčka. Senátoři rozhodli, že se návrhem na odvolání děkana Vojtěcha Novotného již vůbec nebudou zabývat. Pro hlasovalo pouze 5 senátorů, 5 bylo proti a jeden se zdržel. Připojená ze zahraničí byla jako „host“ i studentská senátorka Karolína Štauberová bez možnosti hlasování.

Návrh na odvolání děkana předložily na minulém zasedání senátu dvě studentské senátorky Karolína Štauberová a Alena Černá. Jako podnět ho sepsal docent Miloš Sládek z Katedry církevních dějin a literární historie. Důvodem k odvolání děkana podle nich byla například řízená likvidace oboru Dějiny evropské kultury, a naopak protežování nového oboru Filosofie a etika, problém s reakreditací oboru Teologické nauky, chaotické organizační změny, údajný bossing ze strany vedení či nezvládnuté propuštění historika Tomáše Petráčka a dalších zaměstnanců.

O přípustnosti návrhu na odvolání děkana se jednalo už na zaříjovém zasedání akademického senátu, nakonec ale bylo odloženo na dnešek. Předseda senátu Vít Vlnas totiž vyjádřil názor, že pokud by se odhlasovala přípustnost návrhu na odvolání, musel by senát hned na svém dalším zasedání řešit samotné odvolání děkana, a to i v případě, že Novotný byl stále v pracovní neschopnosti, a nemohl by se tedy na zasedání připravit v délce nejméně deseti dnů před jeho uskutečněním. Z vyjádření právního oddělení rektorátu, které dnes Vlnas přečetl, ale jasně vyplynulo, že „příští zasedání“ nemusí být nutně nejbližší, ale takové, kdy budou podmínky splněny.

Petice a výzvy k odvolání podpořilo 42 zaměstnanců a téměř 80 studentů

Akademický senát před dnešním zasedáním obdržel tři výzvy, aby současnou situaci neodkladně řešil a zabýval se odvoláním děkana, konkrétně od zaměstnanců Katedry systematické a praktické teologie, Ústavu dějin a křesťanského umění a technicko-hospodařských pracovníků. 

Akademický senát KTF dnes rozhodl, že nechce hlasovat o návrhu na odvolání děkana Novotného

Proděkan pro vědu Jakub Jinek
Autor: Christnet.eu

„Jsme přesvědčeni, že současným nekoncepčním vedením byla fatálním způsobem podkopána důvěra zaměstnanců fakulty k jejímu vedení a došlo k zásadnímu poškození dobrého jména fakulty, a to jak navenek, tak i dovnitř. Zároveň došlo k poškození dobrého jména Univerzity Karlovy,“ napsali někteří zaměstnanci Ústavu dějin křesťanského umění s dodatkem, že: „za současného stavu již nelze svobodně a tvůrčím způsobem pracovat“.

Už v září se k děkanově odstoupení vyslovila téměř celá Katedra církevních dějin a literární historie až na jejího vedoucí Marka Šmída. Dohromady tyto petice a výzvy podpořilo celkem 42 zaměstnanců. Na konci srpna také vznikla petice, kterou podpořilo skoro 80 současných studentů fakulty.

Jinek označil návrh na odvolání za nevěcný, Kříž nevidí žádné pozitivní alternativy k Novotnému

Proděkan Jakub Jinek označil návrh na odvolání za:„nevěcný, v jednotlivostech mylný, užívající urážlivé obraty“. Postupně odmítl všechny hlavní body v návrhu uvedené. Podle Jinka k protežování některých oborů na úkor druhých, nebo bossingu nedocházelo. „Pojmem bossing se označuje šikana ze strany vedoucího pracovníka vůči podřízenému. Bossingem naopak není trvání na tom, aby zaměstnanec plnil povinnosti vyplývající ze zaměstnaneckého poměru,“ vysvětloval, jak vnímá rozdíl a zároveň v nadsázce řekl, že je nemožné fakultu skutečně řídit, protože i běžné pracovně právní nástroje vyvolávájí mezi zaměstnanci odpor. Připomněl i finační důvody, které podle něj vedly v poslední době k výpovědi zaměstnancům: „Výkřik chceme více profesorů, musí mít reálný finanční základ,“ dodal.

Na výzvu předsedkyně odborové organizace KTF Michaely Falátkové, aby vedení stáhlo výpověď profesora Petráčka proděkan pro vědu odpověděl, že k tomu nevidí důvod.

Během diskuze veřejně děkana Novotného podpořil Jakub Kříž, který vyučuje na Katedře filosofie a práva a dlouhodobě spolupracuje například s organizacemi Aliance pro rodinu a Hnutí pro život. Ten nejprve poděkoval, že se lidé za fakultu modlí. „Dnes ze všech stran slyšíme, že fakulta nefunguje, pokud tomu tak je, nemůže to být záležitost jednoho člověka, je to odpovědnost nás všech a také moje,“ uvedl s tím, že odmítá rituálně ukazovat pouze na Novotného. „Nevidím žádné pozitivně formulované alternativy, vidím jen hlasitý křik, Novotný a Jinek musí ven“ uvedl a snahu o odvolání označil na prvním místě jako trest za vyhození Petráčka.

Zaplněná učebna i smích

Jednání senátu sledovala zaplněná učebna P3 v budově KTF v Thákurově ulici. Kromě předkladatelek návrhu se samotní senátoři do diskuze téměř nezapojovali. Hlavní výměna názorů tak proběhla mezi dalšími členy akademické obce a proděkanem Jinkem.

Během zasedání se řešily i body, které přímo s návrhem na odvolání děkana nesouvisely. Několikrát rozproudil atmosféru smích. K tomu například přispěl dotaz studentské senátorky Aleny Černé na Jakuba Kříže, zda se skutečně už přesunul do bývalé pracovny profesora Petráčka a jestli to není trochu unáhlené. Kříž potvrdil, že klíč obdržel, ale přiznal, že neví, proč.

Řešila se i otázka, proč má Petráček omezený přístup na fakultu, a co přesně to znamená: „Profesor Petráček naznačil vedoucímu katedry, že se chystá přijít do školy učit,“ zdůvodňoval rozhodnutí proděkan Jinek s tím, že jde o standardní nástroj. Dodal, že takovým opatřením si také zaměstnavatel zaručuje, že nedojde k pracovnímu úrazu, za který by nesl odpovědnost. Odmítl, že by Petráček nemohl vůbec vstoupit do budovy.

Po vyhlášení výsledku o přípustnosti návrhu na odvolání děkana Novotného naprostá většina přísedících místnost opustila. 

Situací na KTF se i nadále zabývá vedení Univerzity Karlovy, které nařídilo audit. Stížnosti zaměstnanců prověřuje i ombudsmanka Kateřina Šámalová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)