Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vidí řešení konfliktu na Blízkém východě ve dvou státech, řekl Erdoganovi

Ze světa / / ČTK / 26. října 2023 22:02
Papež vidí řešení konfliktu na Blízkém východě ve dvou státech, řekl Erdoganovi

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur

Vatikán/Ankara - Papež František vidí řešení konfliktu mezi Izraelem a Palestinci ve vzniku palestinského státu. Hlava katolické církve to dnes podle prohlášení Vatikánu řekla tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Ten znovu ostře kritizoval izraelské údery na Pásmo Gazy, které označil za masakr.

Papež v uplynulých dnech vyzval k míru v Izraeli a na palestinských územích a k propuštění rukojmích. Tato oblast má pro katolíky i další křesťany velký symbolický význam, jelikož se jedná o území, kde působil Ježíš Kristus. "Papež vyjádřil svou bolest kvůli tomu, co se děje, a připomněl postoj Svatého stolce s přáním, aby se dosáhlo řešení v podobě dvou států a speciálního statusu pro Jeruzalém," řekl dnes k telefonátu vatikánský mluvčí Matteo Bruni.

Erdogan v telefonátu s papežem podle prohlášení své kanceláře znovu zopakoval ostrou kritiku na adresu Izraele. Prezident podle tohoto zdroje uvedl, že izraelské údery na Pásmo Gazy dosáhly "úrovně masakru". "Mlčení mezinárodního společenství ohledně toho, co se děje, je hanbou pro lidstvo," citovala Erdogana prezidentská kancelář. Erdogan již dříve řekl, že se Izrael chová jak teroristická organizace, a palestinské hnutí Hamás označil za osvobozeneckou skupinu, která chrání jen své území a lidi.

Nový konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás vypukl v sobotu 7. října, když palestinští ozbrojenci zaútočili na jihu Izraele, což si podle izraelských úřadů vyžádalo přes 1400 mrtvých. Útočníci navíc unesli podle izraelské armády přes 200 lidí. Izrael v odvetě zahájil vzdušné údery na Pásmo Gazy, kde podle palestinských úřadů přišlo o život přes 7000 lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)