Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prostějovské muzeum představuje na výstavě přední osobnost Katolické moderny

Kraje: Olomoucký / / ČTK / 11. listopadu 2023 0:45
Prostějovské muzeum představuje na výstavě přední osobnost Katolické moderny

Karel Dostál-Lutinov
Autor: Wikipedie.org / Creative Commons

Prostějov - Prostějovskému faráři, spisovateli a básníkovi Karlu Dostálu-Lutinovovi věnovalo prostějovské muzeum výstavu, kterou otevřelo od 9. listopadu. Expozice nese název Malý velký muž a návštěvníkům představuje jednu z vůdčích osobností hnutí Katolické moderny na počátku 20. století. S prostějovským rodákem (1871-1923) se mohou návštěvníci seznámit prostřednictvím četných fotografií, archiválií i osobních věcí. Výstava, která zároveň připomíná i letošní sté výročí jeho úmrtí, potrvá do 14. ledna, řekl dnes ČTK kurátor Václav Horák.

Karel Dostál-Lutinov se podle zástupců muzea nesmazatelně zapsal do dějin Prostějova, jeho význam je ale mnohem širší. "Karel Dostál-Lutinov je poměrně významná osobnost na poli církevním, protože byl katolický kněz, ale byl také jedním ze zakladatelů Katolické moderny v českých zemích. Časem se stal hlavou Katolické moderny, hnutí v církvi, které se snažilo přiblížit církevní nauku aktuálním problémům své doby," uvedl Horák.

Hnutí Katolické moderny mělo na počátku 20. století v mnoha ohledech revoluční myšlenky. "Karel Dostál Lutinov se snažil přiblížit lidem církevní učení přijatelnou formou. Snažil se například už tehdy zavést liturgické texty v češtině, aby tomu lidé rozuměli, což ještě tehdy povoleno nebylo. Věnoval se tomu v 60. letech až druhý vatikánský koncil. V podstatě předběhl svou dobu," doplnil kurátor výstavy. Podle něj však byl zároveň pro řadu lidí kontroverzní osobností, mnoho nepřátel si vytvořil svou zarputilostí a nepříliš diplomatickým jednáním, dodal Horák.

Tento katolický kněz svým působením a názory ovlivnil nejen mnoho jiných katolických kněží, ale i umělců, kteří tvořili především na poli literárním, ale i malířském nebo sochařském. Vydával také časopisy včetně hlavní platformy pro Katolickou modernu s názvem Nový život, kam přispívala i řada známých spisovatelů. V Prostějově se Karel Dostál-Lutinov postaral o obnovu kostela Povýšení svatého kříže v Prostějově, jedné z nejstarších a nejvýznamnějších staveb města. Veřejně také diskutoval o otázkách víry s osobnostmi, jako byl Tomáš Garrigue Masaryk, a podíl má i na vzniku křesťanského tělovýchovného spolku Orel. Pseudonym Lutinov si zvolil na památku svého otce, rodáka z obce Lutín.

Návštěvníci se mohou na výstavě seznámit nejen s návrhy na obnovu děkanského kostela v Prostějově, na níž se podílel mimo jiné sochař František Bílek. Osobnost Karla Dostála-Lutinova lidem přiblíží mnoho archivních dokumentů, osobních dopisů, legitimací či fotografií.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)