Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katoličtí kněží budou smět žehnat homosexuálním párům, rozhodl Vatikán

Ze světa / vlu / ČTK / 18. prosince 2023 16:16
Katoličtí kněží budou smět žehnat homosexuálním párům, rozhodl Vatikán

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Vatikán - Katoličtí kněží budou smět žehnat homosexuálním párům. Obřad se ale nesmí podobat sňatku, vyplývá to z dokumentu schváleného papežem Františkem, který dnes zveřejnil Vatikán. Podle něj katolická církev nadále považuje manželství za svazek mezi mužem a ženou.

Dokument s latinským názvem Fiducia Supplicans vypracovalo vatikánské Dikasterium pro nauku víry, které dohlíží na dodržování katolické doktríny ve věcech víry a mravů, a podepsal ho papež František. Podle kardinála Víctora Manuela Fernándeze, šéfa dikasteria, tedy jednoho z úřadů zřízených papežem pro správu katolické církve, dokument otevírá „možnost žehnat párům v neuspořádané situaci (žijícím mimo manželství) či stejnopohlavním párům“.

Dokument, zabývající se požehnáním, rozlišuje mezi rituálním, liturgickým a spontánním požehnáním. V této druhé kategorii se nyní uvažuje o možnosti požehnat i ty, kteří nežijí podle norem křesťanské morální nauky, ale pokorně o něj prosí. Za posledních 23 let nevydalo bývalé Svaté oficium deklaraci s tak vysokou doktrinální hodnotou, tou poslední byla v roce 2000 „Dominus Jesus“.

Katolická církev však nadále neuznává tyto svazky a nepovažuje je za rovnocenné manželství. Pro církev je manželství svátost a také výlučně svazek muže a ženy, „který je přirozeně otevřený plození dítěte.“ Podle Vatikánu tak ceremonie žehnání párům žijícím mimo manželství nesmí napodobovat sňateční obřad.

Vatikán ponechává kněžím relativně velkou volnost ohledně toho, zda žehnání udělit a jakým způsobem. Zakazuje však, aby se akt uskutečnil v souvislosti s civilním obřadem. Lidé, kteří žehnání dostanou, nesmí být oblečeni jako na svatbě. Stejně tak nesmí být požehnání doprovázeno „gesty nebo slovy vlastními svatbě“. Fiducia Supplicans dále specifikuje, že by se měl odehrát v jiných kontextech: „jako je návštěva svatyně (posvátné místo), setkání s knězem, modlitba přednesená ve skupině nebo během pouti“.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)