Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V olomoucké arcidiecézi se do Tříkrálové sbírky zapojí na 20.000 dobrovolníků

Kraje: Olomoucký / / ČTK / 1. ledna 2024 23:11
V olomoucké arcidiecézi se do Tříkrálové sbírky zapojí na 20.000 dobrovolníků

Tři králové
Autor: Trikralovasbirka.cz / Facebook.com

Olomouc - V olomoucké arcidiecézi, která zahrnuje Olomoucký, Zlínský a část Pardubického a Jihomoravského kraje, vyrazí na začátku ledna do ulic během Tříkrálové sbírky na 20.000 dobrovolníků. Koledníci již mají za sebou tradiční setkání v olomouckém arcibiskupském paláci s biskupem Josefem Nuzíkem. Letošní výnos sbírky v olomoucké arcidiecézi, kde byla tato tradice založena, dosáhl rekordních více než 38 milionu korun. ČTK to sdělil koordinátor sbírky v olomoucké arcidiecézi Marek Navrátil.

Koledování tří králů s charitními pokladničkami se v ulicích měst a obcí uskuteční od 1. do 14. ledna. "Tříkrálovou sbírku v olomoucké arcidiecézi podpoří svou účastí každoročně více než 20.000 dobrovolníků. Například loni se koledovalo s celkem s 5889 kasičkami a veřejnost činnost Charity takto podpořila částkou 38,464.572 korun," uvedl Navrátil.

Jen v olomouckém děkanátu vyrazí do ulic na 1500 malých i velkých koledníků, lidé budou moci přispět do 424 kasiček. "V roce 2024 podpoří Charita Olomouc z výtěžku Tříkrálové sbírky provoz ordinace praktického lékaře a psychiatra pro lidi v nouzi, rozvoj a opravu zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním, rekonstrukci Domova sv. Kosmy a Damiána pro lidi v nouzi se sníženou soběstačností a rozvoj Centra materiální pomoci," uvedla mluvčí olomoucké charity Eva Štefková. Část výtěžku bude věnovaná na rychlou finanční pomoc osobám v nouzi na Olomoucku.

Z celkového počtu kasiček bude tentokrát 23 statických, které budou umístěny na veřejně přístupných místech, jako jsou například kostely, prodejny, kavárny či lékárny. "Seznam je zveřejněný na našem webu a rovněž v interaktivní mapě," doplnila Dagmar Hubená.

Skupinky koledníků budou vybaveny průkazem od pořádající Charity a zapečetěnou pokladničkou s charitním logem. Možnost přispívat do Tříkrálové sbírky však budou mít lidé po celý rok. "Sbírka pak pomáhá nejen jednotlivcům či rodinám v nouzi, ale také klientům a pacientům v zařízeních a službách místních Charit," doplnil Navrátil.

První Tříkrálová sbírka se z podnětu tehdy olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera konala v roce 2000, ale jen na území olomoucké arcidiecéze. Od roku 2001 se rozšířila ve všech diecézích republiky. V roce 2021 se kvůli covidové pandemii sbírka nekonala formou koledování tříkrálových skupinek, ale pouze přes statické pokladničky, DMS, sbírkové konto a darovací bránu na webu sbírky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)