Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pietní průvod za oběti střelby na FF UK vytvořil lidský řetěz

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 4. ledna 2024 20:18
Pietní průvod za oběti střelby na FF UK vytvořil lidský řetěz

Zapálení ohně při pietním průvodů před filozofickou fakultou
Autor: Petr Živný / Christnet.eu

Praha - Centrem Prahy dnes odpoledne prošel pietní průvod studentů, který uctil památku obětí předvánoční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Studenti se sešli na Ovocném trhu, kde k nim promluvily rektorka UK Milena Králíčková společně s děkankou FF UK Evou Lehečkovou. Poté v čele průvodu nesly plamen symbolizující světlo ze svíček na pietním místě na Ovocném trhu, který použily k zapálení ohně na náměstí Jana Palacha. Studenti předtím kolem fakulty utvořili lidský řetěz a symbolicky ji objali. Akci zakončilo pěvecké vystoupení, kdy mimo jiné zazněla i píseň komunity z Taizé V temnotách našich dnů.

Akce, na kterou dohlíželi policisté a organizátoři z řad studentů, se uskutečnila bez incidentů a v pietním klidu. Na místě byli i zdravotníci Českého červeného kříže. Průvodu se podle odhadu zpravodaje ČTK zúčastnil jeden až dva tisíce studentů, někteří z nich se objímali či jinak projevovali smutek.

Děkanka Lehečková při zahájení poděkovala studentským spolkům, které akci zorganizovaly. Prosincová tragická událost podle ní univerzitě dala několik podstatných, kladných lekcí. "Univerzita je jedním univerzitním společenstvím, vedení univerzity, krizový štáb, další fakulty naší univerzity, jsou tu pro nás," řekla. Dodala, že orgány univerzity nyní hledají cesty, jak se FF UK bude moci vrátit ke svému akademickému životu a jak ho co nejdříve obnovit i v hlavní budově na náměstí Jana Palacha.

Pietní průvod za oběti střelby na FF UK vytvořil lidský řetěz

Shromáždění před filozofickou fakultou
Autor: Petr Živný / Christnet.eu

Po zahájení se kolem 14:00 průvod vydal Celetnou ulicí na Staroměstské náměstí a následně Kaprovou k budově fakulty. Před ní část studentů zahnula do Valentinské a dále do Široké ulice, aby průvod vytvořil lidský řetěz, který symbolicky objal celou budovu fakulty. V tichosti pak zde stáli několik desítek minut. Následně se studenti přesunuli na náměstí Jana Palacha, které z větší části zaplnili.

Tam v 15:00 vzplál z plamene přineseného z Ovocného trhu ve zvláštní nádobě pietní oheň za oběti tragické střelby. Má hořet po celý leden. Ve stejný čas se také rozezněly pražské zvony, a to po dobu 14 minut, minutu za každou oběť. Následně po vystoupení členů studentských pěveckých sborů akce kolem 15:30 skončila.

Pietní místo u budovy Karolina na Ovocném trhu stále pokrývají tisíce svíček, na místě jsou také květiny, plyšová zvířátka, vzkazy pro oběti či fotografie. Svíčky by se měly podle dřívějších informací z místa odstranit v pátek dopoledne a měla by z nich vzniknout trvalá připomínka tragédie na FF UK.

Střelba na pražské filozofické fakultě je nejtragičtějším podobným případem v historii České republiky. Pachatel na místě loni 21. prosince zastřelil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří těžce. Střelbu pachatel zakončil sebevraždou.

Na náměstí Jana Palacha vznikne stálé pietní místo, po celý leden tam bude hořet oheň jako pietní připomínka tragické události. "Pátého ledna, zítra dopoledne v 10 hodin, dojde k nějakému pietnímu vznešení toho pietního místa tady u Karolina," řekla děkanka. Ze svíček a květin by pak mohla podle děkanky vzniknout trvalejší pietní připomínka tragédie.

"Větší akce se bude konat ve spolupráci s univerzitou 21. ledna v termínu měsíčního výročí té tragické události, a zároveň 16. ledna proběhne tradiční pietní akt k uctění památky studenta filozofické fakulty Jana Palacha," řekla Lehečková. Akce bude začleněná do harmonogramu Měsíce pro fakultu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)