Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Husité, evangelíci a katolíci se poprvé sešli na ekumenické konferenci v Plzni

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 10. ledna 2024 18:04
Husité, evangelíci a katolíci se poprvé sešli na ekumenické konferenci v Plzni

Ekumenická pastorální konference v Plzni (leden 2024)
Autor: archiv Petra Hrušky / bip

Plzeň - V úterý 9. ledna se v Plzni vůbec poprvé uskutečnila ekumenická pastorální konference – tedy pracovní a vzdělávací setkání duchovních. Pravidelně se tyto konference konají v rámci jednotlivých církví a mohou se lišit i názvem specifickým pro konkrétní církev. Tentokrát se společně sešli katoličtí kněží, husitští a evangeličtí faráři/farářky, jakož i výpomocní kazatelé a další církevní pracovníci.

Setkání připravili zástupci Plzeňské římskokatolické diecéze ve spolupráci s Plzeňskou diecézí Církve československé husitské a Západočeským seniorátem Českobratrské církve evangelické. Vše se odehrálo v areálu KOINONIA v městské části Plzně – Liticích. „A právě ,koinonia´(společenství) se zde podařilo vytvořit rychleji, než by se člověk nadál. Bylo nám spolu dobře. Děkujeme za pohostinství! "uvedl evangelický farář z Karlových Varů a senior Západočeského seniorátu ČCE Martin T. Zikmund na svém facebookovém profilu.

Tématem byly "Boží peníze“. Tedy jak věrohodně nakládat s financemi, jak je spravovat ve vztahu k poslání křesťanů. Podle Zikmunda došlo i na jiná témata, zejména však na osobní seznamování a na sdílení. Účastníci si také pochvalovali výbornou pizzu, připravenou k obědu přímo v místní komunitě. V rámci setkání se diskutovalo i „synodálně“ v malých skupinkách.

„Společná modlitba, zpěv a ztišení patřily k vrcholům tohoto setkání. Napadají mne slova písně Jaroslava Hutky Náměšť: „Krásný je vzduch, krásnější je moře, co je nejkrásnější – usměvavé tváře“. Právě takto naladěni jsme se totiž spolu loučili,“ popsal dojem ze setkání farář Zikmund v závěru svého příspěvku.

Konferenci v katolickém prostředí si pochvaloval i další evangelický farář Karel Šimr, který se podílel i na duchovním programu.  Ten byl z volby tématu nejprve trochu v rozpacích a na mysli mu vytanul vtip o potápějícím se Titaniku, kde představitelé různých církví hledají něco, co by mohli společně udělat, a napadne je jen sbírka . „Nakonec to pro mne přineslo poznání, že vedle ekumenismu shora v podobě teologického bádání a dialogů církví je tu i ekumenismus zdola, který vedle ekumenismu duchovního zahrnuje i ten praktický, spočívající ve sdílení konkrétních starostí a radostí,“ dodal Šimr.

Setkání krátce ocenil i plzeňský biskup Církve československé husitské Lukáš Bujna, který byl do vedení diecéze CČSH zvolen na jaře minulého roku.

Také generální vikář a katolický farář z Chebu Petr Hruška napsal, že setkání bylo pro něj, tak i pro mnoho jeho kolegů a kolegyň, včetně biskupa Tomáše Holuba, příjemné a inspirativní. „Přiznám se, že jsem se trochu obával, abyste se necítili naším větším počtem a domácím prostředím nějak převálcováni, ale jak jsem mohl vnímat, tak naopak jste pro nás přinesli velmi osvěžující vítr evangelijního pohledu na správu financí,“ dodal Hruška na adresu nekatolických účastníků konference.

Otázka financování církve má být mimo jiné i tématem v neděli zahájené diecézní synody římskokatolické církve. V rámci druhého programu se zájemci mohli po obědě setkat s biskupem Holubem nad tématem synodní cesty v římskokatolické církvi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)