Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Metropolita Jevgenij musí opustit Estonsko z důvodu šíření prokremelských a proválečných postojů

Ze světa / / ČTK / 18. ledna 2024 19:48
Metropolita Jevgenij musí opustit Estonsko z důvodu šíření prokremelských a proválečných postojů

Valerij Rešetnikov
Autor: Wikipedie.org / Московская духовная академия / Creative Commons

Tallinn - Z Estonska musí odjet nejvyšší představitel tamní odnože ruské pravoslavné církve Valerij Rešetnikov, v církvi známý jako metropolita Jevgenij, který podle estonské vlády šíří prokremelskou a proválečnou rétoriku. Estonské úřady mu odmítly prodloužit povolení k pobytu. Informovala o tom estonská stanice ERR.

Estonští představitelé podle ERR Rešetnikova opakovaně žádali, aby ve svých vystoupeních přestal obhajovat kremelský režim a ruské vojenské operace, ale duchovní tomuto požadavku nevyhověl. Zemi musí tento občan Ruské federace opustit do 6. února.

V převážně ateistickém Estonsku je podle agentury Reuters pravoslaví nejrozšířenější vyznání vzhledem k tomu, že se k němu často hlásí příslušníci početné ruské menšiny, tedy asi 16 procent obyvatel. Rusové v Estonsku tvoří asi čtvrtinu z celkového 1,3 milionu obyvatel. Druhou největší je v Estonsku luteránská církev, k níž se hlásí asi osm procent obyvatel země.

Estonsko patří spolu s dalšími pobaltským zeměmi, Lotyšskem a Litvou, k velkým podporovatelům Ukrajiny, která se už téměř dva roky brání ruské invazi. Estonský prezident Alar Karis minulý týden přislíbil ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému, že Estonsko Ukrajině do roku 2027 poskytne pomoc ve výši 1,2 miliardy eur (téměř 30 miliard korun), což média vzhledem k malému počtu estonských obyvatel označila za významnou částku.

Tento týden estonské úřady informovaly o zadržení ruského profesora Vjačeslava Morozova, který působil na univerzitě v druhém největším estonském městě Tartu a je podezřelý z vyzvědačství pro ruské tajné služby. Ředitel estonské Bezpečnostní policie Margo Palloson v této souvislosti řekl, že zájem ruských rozvědek o Estonsko je vysoký a že tajné služby se snaží proniknout do různých oblastí života v Estonsku, včetně akademických a vědeckých kruhů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)