Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kněz ze Slezska se přiznal k porušení celibátu, má ženu a dítě

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 25. ledna 2024 11:14
Kněz ze Slezska se přiznal k porušení celibátu, má ženu a dítě

Ilustrační foto: papež František s rodinou ženatého kněze
Autor: www.marcotosatti.com

Frýdlant nad Ostravicí - Třiačtyřicetiletý kněz z Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku Lukáš Engelmann porušil celibát. Před několika dny během bohoslužby přiznal farníkům, že má rodinu - ženu a dítě. Informoval o tom dnešní Blesk. Za své jednání se kněz omluvil a uvedl, že v nejbližších dnech podá žádost o odchod z kněžské služby. Případ, kdy kněz podá žádost o odchod z kněžské služby kvůli rodině, se podle mluvčího ostravsko-opavské diecéze Ondřeje Elbla stane jednou za několik let.

Od některých věřících se knězi dostalo podpory. Podle jedné z žen z frýdlantské farnosti se nad slovy kněze pobuřovalo jen pár starších věřících. "Zrušila bych celibát. Současná doba je pro lidi psychicky náročná, což znamená i velký nápor na kněze, protože na ně všichni sypou svoje problémy ve velkém. Jenže oni jsou pak na tu nálož sami,“ uvedla žena. Také biskup ostravsko-opavské diecéze Martin David požádal farníky, aby jejich silné a temné negativní emoce nezastínily všechno dobré, co farář udělal.

Celibát je závazek žít bez manželství a bez pohlavního styku, což faráři slibují při svěcení, kněžské děti by proto neměly existovat. Přesto je jich ve světě podle organizace Coping International odhadem okolo 10.000, uvedl Blesk. Papež František se loni vyslovil, že by mohla být povinnost celibátu zrušena. Například východní katolické církve ho nepožadují a jejich kněží se běžně žení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)