Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Přeživší holokaustu si připomněli 79. výročí osvobození tábora v Osvětimi

Ze světa / kir / ČTK / 27. ledna 2024 23:17
Přeživší holokaustu si připomněli 79. výročí osvobození tábora v Osvětimi

Příjezdová brána koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau
Autor: www.cirkev.cz

Osvětim - Skupina lidí, kteří přežili holokaust, si dnes na jihu Polska připomněla 79. výročí osvobození nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Asi 20 přeživších různých táborů zřízených nacistickým Německem po Evropě během druhé světové války dnes podle agentury AP položilo v Osvětimi věnce, květiny a zapálilo svíčky u takzvané zdi smrti, známé také jako popravčí zeď.

Později se přeživší sešli s činiteli a dalšími lidmi na ceremonii u památníku v Osvětimi-Březince, kde se pomodlili a zapálili svíčky, napsala AP. Dnešních připomínkových akcí u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu se podle ní zúčastnila také předsedkyně polského Senátu Malgorzata Kidawová-Blońská, ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz a izraelský velvyslanec v zemi Jaakov Livne.

Hlavním tématem 79. výročí osvobození tábora je podle osvětimského muzea člověk, jehož symbolem jsou tváře lidí vězněných v Osvětimi zachycené na kresbách vytvořených během fungování tábora i po válce. Ředitel muzea Piotr Cywiński podle stanice TVN 24 upozornil na to, že Osvětim je spojována především s ostnatými dráty, baráky a strážními věžemi. "Drama a význam Osvětimi se však netýká relikvií, ale člověka. Více než milionu lidí, zavražděných, umučených a přeživších. Právě jejich tváře - nakreslené jimi samými - chceme připomenout," řekl Cywiński.

Oběti holokaustu si dnes připomněli i na dalších místech v Evropě, například v Německu, kde lidé podle AP pokládali květiny a zapalovali svíčky u památníků obětí nacistů. Kromě toho tam znovu vyšly do ulic desítky tisíc lidí protestovat proti krajní pravici. V bosenské Srebrenici se sešli Židé a muslimové, aby si připomněli oběti holokaustu a v době války mezi Izraelem a Hamásem v palestinském Pásmu Gazy podpořili soucit a dialog, podotkla AP. Akci uspořádalo středisko, které uchovává památku obětí genocidy ve Srebrenici, kde vojska bosenských Srbů v roce 1995 zavraždila přes 8000 lidí, většinou bosenských muslimů.

Den památky obětí holokaustu připomíná 27. leden 1945, kdy byl osvobozen německý koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim na jihu Polska. Mezi lety 1940 až 1945 v něm podle historiků zahynulo zhruba 1,1 milionu lidí, většinou Židů, ale také Romů, sovětských válečných zajatců a dalších. K vězňům osvětimského tábora patřilo i 50.000 československých občanů, z nichž přežilo asi 6000. Nacisté za druhé světové války zavraždili na šest milionů lidí židovského původu.

Osvětim, která byla za války připojena k nacistickému Německu, se německy nazývá Auschwitz a Poláci tento německý název používají pro označení bývalého koncentračního tábora Osvětim a vyhlazovacího tábora v Osvětimi-Březince.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)