Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Desítky lidí se v Bučovicích zúčastnily první hromniční poutě

Kraje: Jihomoravský / kir / ČTK, red. / 3. února 2024 20:24
Desítky lidí se v Bučovicích zúčastnily první hromniční poutě

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Bučovice (Vyškovsko) - Desítky lidí se v pátek v Bučovicích na Vyškovsku zúčastnily první hromniční poutě k Panně Marii Hromničné. Po liturgii v kostele Nanebevzetí Panny Marie se s lucernami a svícemi vydali na kopec, kde se pomodlili za město, a vrátili se ke kostelu na drobné občerstvení. Pouť byla také poděkováním za opravené varhany pro kostel, řekl ČTK duchovní správce Římskokatolické farnosti v Bučovicích Tomáš Fránek.

Vznik poutního místa v bučovickém kostele se klade do první poloviny 18. století a váže se k soše Panny Marie Hromničné. K ní se konala zvláštní procesí, kdy poutníci žádali o pomoc proti suchu nebo v dobách války. Poutní tradice však v tomto místě zanikla vlivem josefínských reforem. "Socha je mimořádná, a tak se snažíme poutě obnovit. Přemýšleli jsme, co by mohlo oslovit i lidi, kteří si zatím třeba hledají cestu k víře, nebo děti. Napadlo nás udělat po bohoslužbě takový průvod světla, procházku lesoparkem nad město a zpátky ke kostelu," uvedl Fránek.

Soše se i dnes věnuje pozornost. V současnosti ji tu převlékají a upravují podle liturgie, součástí inventáře bučovického farního kostela je proto několik šatů a plášťů k různým liturgickým obdobím.

Hromniční pouť může být podle Fránka prvním krokem k obnovení poutní tradice. Je také součástí projektu restaurování varhan a revitalizace kostela, který trvá od jara 2021. Nyní je téměř u konce. Cílem projektu bylo opravit varhany s památkově chráněnou skříní s barokní výzdobou, jejichž historie sahá do roku 1788, a opravit střechu raně barokního kostela z roku 1642.

"Varhany byly v podstatě na konci životnosti, takže jsme vděční za tento projekt. Už je vše hotovo, chystáme je na žehnání, které bude v březnu," uvedl farář. Nedělních bohoslužeb se podle něj v Bučovicích účastní kolem 160 lidí. "Objevují se ale i nové tváře, což je povzbudivé," dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)