Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Mladoboleslavské muzeum otevře výstavu věnovanou různým ztvárněním Kalvárie

Kraje: Středočeský / / ČTK / 10. února 2024 22:59
Mladoboleslavské muzeum otevře výstavu věnovanou různým ztvárněním Kalvárie

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Peter Schmelzle / Creative Commons

Mladá Boleslav - Muzeum Mladoboleslavska v úterý otevře výstavu nazvanou “...neboť nevědí, co činí”. Návštěvníkům představí různá ztvárnění ukřižování Ježíše Krista. Takzvané kalvárie budou k vidění na starých tiscích, obrazech, ale například i sestavené v lahvi. Výstava na mladoboleslavském hradě potrvá do 1. dubna, na který letos připadá Velikonoční pondělí, informovala ČTK za muzeum Lenka Zikmundová.

"Začátek výstavy jsme záměrně zařadili na předvečer Popeleční středy, kterou křesťanům začíná čtyřicetidenní postní doba před Velikonocemi," řekla Zikmundová. Na výstavě bude k vidění například osm kalvárií v lahvi a několik obrazů. "Nejstarší kalvárie je z poloviny 19. století a nejmladší z období protektorátu. Autory moc neznáme. Víme, že jednu dělal Jan Matějka, hospodářský dělník v Rejšicích, jednu chovanec ústavu pro choromyslné v Kosmonosích a jednu vězeň v cele smrti na Pankráci," uvedla Zikmundová.

Muzeum Mladoboleslavska má pět poboček, v Mladé Boleslavi kromě hlavního sídla na hradě spravuje ještě Letecké muzeum Metoděje Vlacha. Další pobočky jsou v Benátkách nad Jizerou, Bělé pod Bezdězem a na faře v Dolní Krupé. Mladoboleslavský hrad loni navštívilo 16.000 lidí, zhruba o 2000 víc než v roce 2022. Nejnavštěvovanější pobočkou je letecké muzeum, kam loni zamířilo 27.500 návštěvníků.

Letos chystá muzeum ještě další čtyři výstavy, otevřená by měla být také nová expozice věnovaná hradu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)