Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé protestovali před izraelským soudem proti výjimkám z vojenské služby

Ze světa / kir / ČTK / 27. února 2024 14:58
Lidé protestovali před izraelským soudem proti výjimkám z vojenské služby

Ilustrační foto
Autor: www.facebook.com/ekumenickarada.cz

Tel Aviv - Stovky lidí dnes před izraelským nejvyšším soudem protestovaly proti výjimkám z povinné vojenské služby, které mají studenti náboženský škol ješiv. Soud dnes začal projednávat návrhy na to, aby tyto výjimky z povinné služby v armádě zanikly, píše agentura AP. Služba v armádě je v Izraeli povinná pro muže a ženy a kvůli konfliktu v Pásmu Gazy armáda uvedla, že zvažuje prodloužení jejího trvání.

Návrhy na zrušení výjimek z povinné vojenské služby, které mají studenti náboženských škol ješiv, podpořila i řada bývalých vysokých důstojníků a generálů. Dnes proti výjimkám demonstrovaly před nejvyšším soudem stovky lidí, kteří je považují za nespravedlivé. Vyzývali k nastavení rovnosti ohledně služby v armádě.

Židovské náboženské strany, které jsou součástí stávající izraelské vlády, výjimky a další výhody pro studenty náboženských škol brání. Většinová sekulární společnost se však podle agentury AP na ně dívá s rostoucím podrážděním. To se dále zvýšilo poté, co armáda oznámila, že v souvislosti s válkou v Pásmu Gazy zvažuje prodloužení vojenské služby či častější povolávání rezervistů.

Výjimkami pro studenty náboženských škol a ortodoxní židy se bude zabývat za několik měsíců i samotná vláda, protože bude muset projednat prodloužení platnosti právní normy, která výjimky stanovuje. Pokusy o jejich zrušení v minulosti vyvolaly silné a někdy i násilné pouliční protesty ortodoxních židů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)