Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel patriarcha bulharské pravoslavné církve Neofit

Ze světa / / ČTK, Vatican News / 15. března 2024 23:47
Zemřel patriarcha bulharské pravoslavné církve Neofit

Neofit, patriarcha bulharské pravoslavné církve
Autor: Wikipedie.org / Администрация на Президента на Република България / Creative Commons

Sofia - Ve středu 13. března ve věku 78 let zemřel v nemocnici v Sofii první zvolený patriarcha bulharské pravoslavné církve Neofit. V nemocnici byl čtyři měsíce kvůli onemocnění plic. Podle agentury AP o tom ve středu informoval Svatý synod bulharské pravoslavné církve.

Neofit byl zvolen hlavou bulharské pravoslavné církve v roce 2013. Byl třetím bulharským patriarchou v pořadí. Narodil se do skromné věřící rodiny, dostal jméno Simeon Dimitrov. Ve 14 letech vstoupil do sofijského semináře a poté pokračoval na Teologické akademii svatého Klimenta Ochridského. Jeho největší zálibou byl církevní zpěv, na který se specializoval v Moskvě. Ve 30 letech složil mnišské sliby v Trojanském klášteře pod jménem Neofit. O deset let později se stal druhým vikářem sofijského metropolity a bulharského patriarchy Maxima. V průběhu let byl ředitelem Sofijského kněžského sboru, rektorem Teologické akademie a hlavním sekretářem Svatého synodu v době církevního schizmatu. V těchto letech sehrál důležitou roli při jednáních o osvobození okupovaného synodálního paláce.

V roce 1994 byl zvolen metropolitou dorostolským a červenským. Když v roce 2001 došlo k rozdělení této eparchie, Neofit se stal metropolitou nově zřízené eparchie Ruse. Po smrti patriarchy Maxima 10. listopadu 2012 získal Neofit v tajném hlasování jediný hlas, aby se stal místopředsedou Bulharské pravoslavné církve. O čtyři měsíce později, 24. února 2013, byl 90 hlasy zvolen jejím patriarchou.

Před necelými pěti lety v Sofii přijal papeže Františka, jehož cesta do Bulharska a Severní Makedonie byla tehdy chápána jako znak oteplování v chladných vztazích mezi ortodoxními církvemi a Vatikánem.

K ortodoxní církvi se hlásí asi 85 procent obyvatel Bulharska. 

Svatý synod tvořený 15 nejvýše postavenými duchovními vybere prozatímního patriarchu do doby, než širší církevní rada rozhodne o tom, kdo se stane Neofitovým nástupcem. To by se mělo stát během následujících čtyř měsíců.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)