Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Konference evropských církví má nového generálního sekretáře

Ze světa / mv / Getsemany.cz / 11. dubna 2024 0:28
Konference evropských církví má nového generálního sekretáře

generální sekretář CEC Frank Dieter Fischbach
Autor: ceceurope.org / Jens Schulze / EKD

Hannover - Řídící výbor Konference evropských církví (CEC) na svém zasedání v Hannoveru 14. března oznámil jmenování nového generálního sekretáře, uvádí časopis Getsemany. Stal se jím Frank Dieter Fischbach z Evangelické církve v Německu (EKD), který se funkce ujme v létě. Nahradí předchozího generálního sekretáře, dánského luterána Jørgena Skova Sørensena, který tuto funkci zastával od ledna 2020 do prosince 2023, kdy podal rezignaci z osobních důvodů, aby mohl být se svou rodinou v Kodani a věnovat jí více času.

Frank Dieter Fischbach studoval evangelickou teologii na univerzitách v Heidelbergu, Tübingenu a Bonnu, po studiích působil jako duchovní v několika evangelických sborech v Německu. V letech 2011-2018 byl delegován jako sekretář do Společenství evangelických církví v Evropě (GEKE), kde úzce spolupracoval s institucemi Evropské unie a s Radou Evropy. Od roku 2019 byl v rámci Evangelické církve v Německu vrchním církevním radou a referentem pro zahraniční službu v Severní a Západní Evropě. Zároveň byl pověřeným zástupcem EKD v tzv. Míšeňském dialogu, tj. ekumenickém dialogu mezi Evangelickou církví v Německu a Anglikánskou církví, nazvaném podle Míšeňského prohlášení z roku 1988.

Nově jmenovaný generální sekretář vyjádřil svoji vděčnost za svěřenou důvěru a mimo jiné uvedl: „Pevně věřím v Konferenci evropských církví jako společenství různých evropských církví a v její zvláštní úlohu při utváření lepší budoucnosti Evropy, uskutečňování míru, smíření a prosazování hlasu pro společné křesťanské hodnoty v politické sféře.“

Konference evropských církví je společenstvím 114 církví z pravoslavné, protestantské a anglikánské tradice z celé Evropy a spolu se svými ekumenickými partnery zastupuje více než 380 milionů evropských občanů. Dvacetičlenný řídící výbor byl zvolen na loňském valném shromáždění, které se konalo v červnu 2023 v estonském Tallinnu. Valné shromáždění zvolilo nové vedení CEC: předsedou se stal arcibiskup thyateirský a britský ekumenického patriarchátu Nikitas; místopředsedy  anglikánská biskupka Huntingdonu Dagmar Winter a Frank Kopania z Evangelické církve v Německu. Do řídícího výboru byl opětovně zvolen také Petr Kratochvíl, delegát Českobratrské církve evangelické a bývalý ředitel Ústavu mezinárodních vztahů.

Z církví, působících v České republice, je členskými církvemi CEC šest církví: Církev československá husitská, Českobratrská církev evangelická, Evangelická církev metodistická, Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku, Slezská církev evangelická augsburského vyznání a Starokatolická církev.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)