Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Joe Biden varoval před nárůstem antisemitismu na univerzitách a školách

Ze světa / / ČTK / 23. dubna 2024 0:40
Joe Biden varoval před nárůstem antisemitismu na univerzitách a školách

prezident USA Joe Biden
Autor: Wikipedia.org / Adam Schultz / Creative Commons

Washington - Americký prezident Joe Biden varoval v poselství, které zveřejnil v předvečer židovského svátku Pesach, před alarmujícím nárůstem antisemitismu na školách a univerzitách. Píše to agentura AFP. V uplynulých týdnech studenti na amerických univerzitách vyzývali k přerušení spolupráce s Izraelem kvůli válce v Pásmu Gazy.

„Musíme vystoupit proti alarmujícímu růstu antisemitismu na našich školách, v komunitách i na internetu,“ zdůraznil Biden. Podle něj byli Američané v uplynulých dnech svědky útoků a výzev k násilí proti Židům. „Tento jasný antisemitismus je odsouzeníhodný a nebezpečný ať už v univerzitních areálech, nebo kdekoliv jinde v zemi,“ uvedl prezident.

Po začátku konfliktu v Pásmu Gazy část studentů žádala své univerzity, aby přerušily kontakty s izraelskými vysokými školami a vědeckými středisky. Podobný požadavek vyjádřili minulý týden propalestinští studenti na Kolumbijské univerzitě. Ti minulý týden obsadili část univerzitního areálu, než je vyvedla policie. Organizace sdružující židovské studenty žádají univerzitu, aby vynaložila větší úsilí na zajištění jejich bezpečnosti.

Svátek Pesach připomíná biblický příběh vyvedení izraelského lidu Mojžíšem z útlaku egyptského otroctví. Význam svátku podle Bidena nyní oživil teroristický útok na izraelské území ze 7. října loňského roku, při kterém zemřelo podle izraelských úřadů na 1200 lidí. Mimořádně tíživý je letos tento svátek pro blízké lidí, které drží palestinské hnutí Hamás jako rukojmí, uvedl americký prezident. Dodal, že USA usilují o propuštění rukojmí v rámci dohody o pozastavení bojů v Pásmu Gazy.

 

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)