Předvolební manipulace MF Dnes se strachem

Repro titulní strany MF Dnes z úterý 23. ledna 2018

Tři dny před druhým kolem prezidentské volby otiskla MF Dnes s nákladem okolo 130 tisíc výtisků denně  na titulní straně článek Pražský imám ve službě teroristů s velkou, ale 13 let (!) starou fotkou „ideálního typu vousatého teroristy". Podle článku policie obvinila z terorismu první tři české občany s palestinskými kořeny. Jedním z nich je bývalý pražský imám Sámer Shehadeh. Dále byli obviněni jeho bratr Omar a švagrová, původním jménem Kristýna, neboť se účastní bojů v Sýrii. Imám jim měl pomáhat a jejich akce schvalovat, v současné době se údajně skrývá někde v Africe. Vyšetřování je tajné, probíhá již půl roku, a můžeme jen spekulovat, jak se téma dostalo do novin právě před volbami. Podle novináře ČRo Janka Kroupy o stihání nejmenovaného „teroristy“ již v létě veřejně mluvil prezident Zeman a konkrétní informace o stíhání tak mohly na veřejnost prosáknout právě z Hradu (publicistika Radiožurnálu 23. ledna po 18.hod). Jistě si můžeme domyslet proč, po masivní mediální masáži zemanovské „nekampani“ s migrací proti Jiřímu Drahošovi.

Výběr titulního článku může být manipulace

Výběr titulku a fotografií je navíc velice manipulativní. Při jiné vůli redakce mohl být otvírákem další velký článek na straně 5 o inkluzi v českém školství. To by vykreslovalo názory prezidenta Zemana méně příznivě. Obsah by se dal shrnout titulkem „Peníze na inkluzi zajistily stabilizaci platů učitelů“. Projekt inkluze má jistě své mouchy, ale hrubě se mi nelíbí jeho shazování a bagatelizace snah o rovný přístup ke vzdělání, zejména ze strany prezidenta Zemana „kdysi sociálního demokrata“ a zastánce rovných příležitostí švédského modelu.  Stejně tak, jak si povzdechla po včerejší prezidentské debatě na Primě novinářka Petra Procházková na svém facebooku, je smutné, že hlavní téma českého prezidentského klání je soutěž o to, kdo projeví více sobectví a odporu k pomoci bližnímu. „Tohle že má být středobod volební kampaně?“

Strach z cizího, pevné spojování problému migrace s terorismem ukazuje na velmi smutný stav současné společnosti a výsledkem jsou politické úspěchy krajní pravice Okamurovy SPD i mezi křesťany. Má, kdysi tak solidní deník jako MF Dnes, zapotřebí otvírat před volbami svůj deník takovou to zprávou? Pro srovnání v hlavních zprávách České televize se objevila až ke konci a to například i se starším videem, ve kterém se inkriminovaný imám vyjadřuje proti násilnému útoku islámských teroristů. To článek MF Dnes nezmiňuje a z videa přebírá jen fotografii. Nemůžeme proto imáma hned bez důkazů obviňovat z pokrytectví a obratu. Cílem české skupiny nemusí být připojení se k islamistickým teroristům bojujícím proti Západu, ale jak dále popisuji, třeba boj proti režimu prezidenta Asada. Bohužel se dnes téma posunulo do „bulvárnějších“ medií, například do deníku Blesk s nákladem až 300 tisíc výtisků. Pro Blesk je to také otvírák s velkou fotomontáží Češky Kristýny s puškou v ruce, jak se přidala k džihádistům a následuje celá dvojstrana textu, světe div se, hned za celostránkovým inzerátem „Stop Drahošovi a migrantům“ (tento leták se objevil v Blesku i v pátek v den voleb a zřejmě po stovkách visí jako plevel na bannerech českých měst - pozn.red.). Šéfredaktor MF Dnes pan Plesl si tak může mnout ruce, situace se vyvíjí podle jeho scénáře predikující prohru Jiřího Drahoše právě na otázce migrace, jak těsně před prvním kolem voleb napsal ve svém „nezávislém sloupku“. K tomu dnes znovu přispívá vytržením z kontextu profláklého a manipulativně vykládaného citátu z rozhovoru diplomata Petra Koláře pro Právo: „To zvládneme“, čímž bez souvislostí spojuje Drahošovy postoje s Angelou Merkelovou.

Obvinění ještě není odsouzení

Vraťme se k obviněním. Jak ctíme presumpci neviny, když zatím padlo jen obvinění, nikoliv rozsudek? Po tom přeci tak volá prezident Zeman, když obhajuje Andreje Babiše. Obhajoba může tento příběh vyprávět také tak, že mladý silný muž, s kořeny na Blízkém východě, se již nemohl dívat na hrůzy páchané režimem prezidenta Asada, protože, organizace Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie), ke které se údajně připojil, bojuje především proti syrskému režimu. S ním nemá většina západních zemí diplomatické kontakty. Nezávislý soud ji v tom může a nemusí dát zapravdu, nebo jak uvádí advokát ex offo Adam Kopecký pro dnešní Blesk, může státní zástupce stíhání i zastavit. Organizaci nechci lakovat na růžovo, ale nejedná se o islamský stát (s tím tato skupina také i bojuje), jak to redaktoři MF Dnes popisují i pěkně vizuálně prezentují zahalenou skupinou bojovníků. Také titulky „Imám ve službě teroristů“, nebo „Český teror ve jménu Alláha“, takové asociace vyvolávají. 

Předvolební manipulace MF Dnes se strachem

Úprava všudypřítomného letáku prezidentské "nekampaně" Miloše Zemana
Autor: archiv autora

Nepotrestané válečné zločiny v Sýrii

Bratr imáma má bojovat v oblasti Idlíbu. Jde o území, které i sama redakce MF Dnes na mapce Sýrie u dalšího článku (na str. 8) označuje za povstaleckou oblast, nikoliv za součást tzv. islámského státu, a kde působí“ i údajně demokratická opozice. Článek s mapkou je o nové frontě Turků proti Kurdům a dokresluje další paradoxní fázi v již tak nepřehledném konfliktu v nešťastné Sýrii. Možná si ještě pamatujete na ostřelování kurdského města Kobani islámským státem, proti kterému Turci se svými tanky za kopečkem nehnuli ani prstem. A ironií osudu z tohoto města pocházel i malý syrský uprchlík, utonulý u tureckého pobřeží, jehož fotka obletěla v roce 2015 svět.

Je velmi složité rozklíčovat, která z nepřeberných stran konfliktu v Sýrii je extremistická. Ostatně o tom vedli spor Rusové s Američany a dalšími západními zeměmi podporující povstalce v Aleppu, kde skupina, ke které se obviněný bratr imáma údajně přidal, také bojovala spolu s tzv. demokratickou opozicí. Později došlo po dlouhotrvajícím bombardování k dohodě s povstalci a jejich odchodu právě do oblasti Idlíbu. Asi již si dnes málokdo pamatuje, že ještě před Vánoci roku 2016 starosta obklíčené části města zcela svobodně navštívil Brusel a prosil představitele unie o aktivní reakci. Toho nikdo za teroristu nepovažoval. V Idlíbu mimochodem podle posledních zpráv z letošních Vánoc probíhají silné boje a letecké útoky ruských a vládních letadel s desítkami mrtvých, podle Červeného kříže navzdory dohodě o tzv. bezpečných zónách. To již Mf Dnes moc nezajímá, pro jejich redaktory to jsou zřejmě všechno také jen teroristé. Celý pohled na Sýrii se dnes  posunul a Asad je dnes v mnoha očích již jen kladný hrdina. Redaktoři MF Dnes by se mohli pro oživení paměti podívat i na staré články sesterského serveru iDNES, kterých řadu odkazuji.

Je sice pravda, že organizace Džabhat Fatah aš-Šám má mít i vazby na bývalou odnož Al-kaidy (později se podle svého prohlášení od ní údajně odklonila). Také je stále i na seznamu teroristických organizací. Pro nás je nepochopitelné, že by se „tzv.“ demokratická opozice našla takového spojence. Ale zřejmě by stačilo zažít jen odvar z nejhoršího výčtu zvěrstev syrského režimu (tím rozhodně nechci černobíle tvrdit, že násilí je jen jednostranné) a i my bychom se spojili třeba s čertem. Hrůzy války bohužel často nabývají s časem na intenzitě a cynismu, což si Evropan, žijící již po desítky let v míru, často neuvědomuje. Tisíce mrtvých ve věznicích vládnoucího režimu, a zejména zakázané chemické útoky v r. 2013 se stovkami mrtvých připisované i podle tvrzení bývalého ministra zahraničí v administrativě prezidenta Obamy Johna Kerryho prokazatelně Asadovu režimu. Navzdory dohodě o likvidaci těchto zbraní útoky pokračovaly i v minulém roce a konečně vyvolaly silnou reakci prezidenta Trumpa, který, na rozdíl od váhavého Obamy, zlikvidoval leteckou základnu Asadova režimu. Proti dalšímu chemickému útoku chlórem včera protestoval současný ministr zahraničí USA Rex Tillerson. Dnes chápu, jak jsou důležité zákony typu „proti popírání holocaustu“. Kdo si dnes ještě pamatuje humbuk kolem chemických útoků? Snad se někdy dožijeme tribunálu, který tyto zločiny potrestá. Vyšetřování pravidelně vetuje na půdě OSN Rusko. Jak tento týden uvedla Česká televize ve své reportáži, Francie považuje vinu Asadova režimu za prokázanou, stejně tak podle Organizace pro zákaz chemických zbraní je syrská vláda zodpovědná za většinu chemických útoků.

Předvolební manipulace MF Dnes se strachem

Většina světových medií otiskla v roce 2015 fotografii utonulého chlapce ze Sýrie
Autor: facebookový profil Civil March for Aleppo

O tom jsme se tento týden v MF Dnes nedočetli ani řádku, proto se nejdříve musíme ptát na motivy odchodu bojovníka do Sýrie, než z toho uděláme před volbami bezpečnostní kauzu pro občany České republiky. 

Muslim se do kostela bojí

Christnet je náboženský server, a tak je naší povinností připomenout „sekulárním“ redaktorům i další souvislosti prezentované v článku a to odmítání imáma na účasti při společné modlitbě s křesťany v kostele. Někteří vykladači islámu, jako ještě v nedávné minulosti tak činili i křesťané, proti účasti na kultu jiné víry, mohou opravdu varovat. Pamatuji si na velmi milou čečenskou rodinu, bydlící několik let na naší faře. Nikdy ale na bohoslužby o patro níž nepřišli. Podle jejich výkladu jim to víra zakazovala, ale teroristé to rozhodně nebyli. Stejně tak ještě před koncilem se katolíci při velkopátečních modlitbách modlili za proradné Židy a řada konzervativců později kritizovala účast Jana Pavla II. na mezináboženském setkání v Assisi. To, že poslední papežové navštěvují pravidelně synagogy a mešity, nebylo ještě před 50 lety vůbec samozřejmě. Važme tedy soudy nad druhými opatrně.


Autor je redaktor magazínu Christnet, absolvent Institutu ekumenických studíí.

 

Vyjádření českého muslima Vladimíra Saňky k obvinění Sámera Shehade. "

"Vážení přátelé,

je to přesně jak píše pan docent Hošek (religionista působící na ETF UK Praha -poz. red.), pan Shehadeh vystoupil na panelu o rodině proto, že jsem ho o to požádal já. Působil tehdy v Islámském centru a má teologické vzdělání, nebyl důvod toho nevyužít. Nikdo z vás ho neznal. Na oné přednášce neřekl nic špatného, naopak zachoval klid při sprostých útocích odpůrců islámu. Prý působí jako učitel v jedné škole v Mauretánii. Jestli MF Dnes píše pravdu, tak je mu připisováno to, že pomohl manželce svého bratra, aby za ním vycestovala do Sýrie. Jeho bratr se údajně přidal ke skupině, která bojuje jednak proti ISISu a současně proti syrskému režimu. Nepřidal se tedy k teroristům z ISISu, ale k syrské opozici. Nijak to neomlouvám, je to bezesporu z hlediska českých zákonů protiprávní čin a bude to řešit soud. Pana Shehadeha ale za teroristu nepovažuji, často se tomuto tématu vyjadřoval, ISIS a násilí a bezpráví odsuzoval, to je i na videu."

Související zpráva: V Sýrii probíhají těžké boje a bombardování. Arcibiskup a protestantský pastor vyzvali k modlitbám


SEZNAM ČLÁNKŮ MAGAZÍNU CHRISTNET S TÉMATEM PREZIDENTSKÝCH VOLEB:

Rozhovor s Jiřím Drahošem: Vytvořit pro štěstí lidí co nejlepší podmínky

Benedikt T. Mohelník: Evangelium formuje společnost, ne že společnost chrání křesťanské hodnoty

Zamyšlení Jana Jůna: Tato země je naše

Zamyšlení Daniela Kvasničky: Kázat vodu a pít víno